Парламентът одобри актуализация на бюджета за 2024 г.

0
2529 проекта ще бъдат финансирани по Инвестиционната програма за общините
2529 проекта ще бъдат финансирани по Инвестиционната програма за общините Снимка: Народно събрание на РБ

2529 проекта ще бъдат финансирани по Инвестиционната програма за общините

Народното събрание на Република България прие на второ четене изменения в Закона за държавния бюджет за 2024 г., с които се увеличава броят на проектите, включени в Инвестиционната програма за общините. Парламентаристите гласуваха единодушно за добавянето на 271 нови проекта, с което общият им брой достигна 2529.

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова заяви, че Европейската комисия ще извърши оценка по второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост в средата на годината. България има шестмесечен срок да предостави информация за извършените реформи и приетите законопроекти, свързани с тях. Петкова предупреди, че в случай на непредставяне на необходимата информация, страната може да бъде подложена на финансова корекция, която не може да бъде възстановена по-късно. Второто плащане е включено като приход в бюджета за 2024 г.

В същото заседание Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за закрила на детето. Предложенията, внесени от Костадин Ангелов, Деница Сачева и Лъчезар Иванов от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, целят опазването на здравето на децата до 18-годишна възраст. Законопроектът забранява употребата, продажбата и предлагането на изделия, които не съдържат тютюн или никотин, но могат да бъдат консумирани чрез горене, нагряване или изпарение.

Парламентът прие на първо и второ четене в едно заседание законопроект за изменение на Гражданския процесуален кодекс. Промените, предложени от Анна Александрова и Марин Маринов от ГЕРБ-СДС, определят краен срок до 1 юли 2025 г. за осигуряване на условия за реализиране на реформата в заповедното производство.

Също така, бяха приети на първо четене четири законопроекта за промени в Закона за здравето, които се очаква да бъдат разгледани и одобрени на второ четене в предстоящите заседания на Народното събрание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари