Папа Франциск: Дори във войната има морал, който трябва да се пази!

0
Трябва да се погрижим за тези, които са били малтретирани, и да накажем насилниците
Трябва да се погрижим за тези, които са били малтретирани, и да накажем насилниците Снимка: БГНЕС / Архив

Трябва да се погрижим за тези, които са били малтретирани, и да накажем насилниците

Папа Франциск осъжда непропорционалното използване на военна сила.

В неделя, на борда на самолета, връщащ се от официално посещение в Белгия, папа Франциск направи категорични изявления относно моралните аспекти на военните действия. Коментарите му идват в контекста на продължаващото напрежение в Близкия изток и са в отговор на въпрос за скорошните израелски въздушни удари в Ливан.

Главата на Римокатолическата църква подчерта необходимостта от спазване на етични норми дори по време на война. "Войната е неморална. Но правилата на войната ѝ придават някакъв морал", заяви 87-годишният понтифик, цитиран от Ройтерс. Той допълни: "Защитата винаги трябва да бъде пропорционална на нападението. Когато има нещо непропорционално, виждате тенденция към доминиране, която излиза от границите на морала".

Папата изрази загриженост за ситуацията в Газа, споделяйки, че ежедневно поддържа контакт с членове на католическа енория в региона. Според думите му, енориашите описват тежките условия и "жестокостта, която се случва там".

Франциск, който е духовен лидер на 1,4 милиарда католици по света, често призовава за прекратяване на въоръжените конфликти. В последно време той по-открито коментира военните действия на Израел в продължаващата война срещу "Хамас".

По време на посещението си в Белгия папата се сблъска с искания от страна на политическите лидери за по-конкретни действия относно сексуалните посегателства, извършени от католически духовници. В отговор на това Франциск потвърди ангажимента на Църквата да помага на пострадалите и призова за по-голяма финансова компенсация за жертвите, определяйки досегашните суми като "твърде малки". "Трябва да се погрижим за тези, които са били малтретирани, и да накажем насилниците", подчерта той.

Изявленията на папа Франциск идват в момент на нарастващо глобално напрежение и подчертават ролята на Католическата църква в призивите за мир и справедливост в световен мащаб.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари