Пантеонът на възрожденците светва в зелено

0
Русе се включва в европейска инициатива за органно донорство
Русе се включва в европейска инициатива за органно донорство Снимка: БТА / Архив

Русе се включва в европейска инициатива за органно донорство

Емблематичният за град Русе Пантеон на възрожденците ще бъде осветен в зелено на 5 октомври 2024 година. Това е част от мащабна информационна кампания на Съвета на Европа, посветена на Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Инициативата цели да привлече вниманието на гражданското общество, медицинската общност и политиците от цяла Европа към значимостта на донорството.

Община Русе се присъединява към кампанията, демонстрирайки подкрепата си за тази жизненоважна кауза. Зеленото осветление на Пантеона символизира надеждата, която донорството носи на хиляди хора, очакващи животоспасяваща трансплантация.

Според данни на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", в България има сериозна нужда от донори. Статистиката показва, че 770 пациенти се нуждаят от трансплантация на бъбрек. Освен това, 22 души очакват сърдечна трансплантация, 19 се нуждаят от нов черен дроб, а 10 пациенти са в списъка за белодробна трансплантация.

Значимостта на донорството се подчертава от факта, че един донор, изпаднал в мозъчна смърт, може да спаси до осем човешки живота чрез органно донорство. Нещо повече, същият донор може да подобри качеството на живот на до 100 души чрез донорство на тъкани.

Инициативата в Русе е част от по-широка европейска кампания, целяща да повиши осведомеността относно важността на донорството и да насърчи повече хора да станат донори. Чрез осветяването на знакови сгради в зелено, градовете в цяла Европа изпращат силно послание за солидарност и надежда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    русенски управници
    Докога русенски управници ще имат поведение на пионери,комсомолци от седерастки,герберастки,бесепарски,комунистически и демократически,ме ве рей ски произход за един бъдещ възход? Поведението им е на кандитат членове за БКП или СДС-ГЕРБ.Бутат се,натискат се участват ама без грам мисъл по някой злободневни въпроси на града.Имам чувството че ни виждат нас жителите на Русе като пасти,торти и инструмент за постигане на лични домогвания и щения с цел аристократично благоденствие за самите тях и семействата им.В тая работа лицемерието и задкулисието е приоритетно поведение гарнирано с глупост и мълчаливо съгласие със нерешението на редица проблеми.Управлението на града не е карнавално шествие или бал с маски.
  • 1
    3
    Да знаем че
    Революционерите са паднали за свободата на България не за да събарят църкви и училища когато дойде свободата ,а за да ги градим и пазим с което да съхраним и България и българското и вярата православна и книжнината българска.ТЕ СЕГА,КАКВО ПРАВЯТ?
  • 2
    2
    Само Питам
    На мястото на банята пантеон да се издигне православният храм.На място където е бил.Алеята на революционерите може да се направи в парка на възрожденците и без това там някога е било гробище на края на града.
  • 2
    1
    Само питам
    Кога ще съборим тази тyрска баня? Костите на революционерите да бъдат опяти по православните обичаи и канони и погребани на специална за целта алея.Всеки ден когато минават от там хората да си спомнят историята,делото и да виждат имената да им напомнят,защото те българите забравиха робството.В тоя пантеон на антитеизма,поборници и революционери са забравени.Знаем го само с ремонти на ремонтите на ремонта.Вътре има и фигури.Да св извади всичко и да се направи алея на революционерите.На мястото на сградата приличаща на баня истанбулска да се възстанови господният храм.Пред господа всички са равни.Революционери,кротки агнета и поробител.Съд има за всички и възмездие.Нашите управници като едни истински атеисти и фарисеи,книжници туриха един кръст на цялата работа на купола и казаха храм е и си умиха ръцете като Пилат Понтииски.В друга държава като Румъния,Унгария,Полша и т.н. гршката отдавна щеше да е оправена и стореното зло на господа забравено,а тук? Тоя пантеон те са забравени и скрити,а трябва да ги виждаме всеки ден да спомняме да са на пътя ни и покрай нас за да не забравяме кървавата плата на пет вековно робство и дан пред олтара на свободата за отечеството ни България.В дълг сме пред наследници,деца и внуци.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари