ОУ „Любен Каравелов“ след пожара: Доброволци помагат за разчистването

1
Учители, ученици и родители се включиха с доброволен труд
Учители, ученици и родители се включиха с доброволен труд Снимка: Андрей Кючуков / БТА

Учители, ученици и родители се включиха с доброволен труд

Учители, настоящи и бивши ученици, както и техните родители, се включиха активно в разчистването на последиците от пожара в русенското основно училище „Любен Каравелов“. Това бе съобщено за Българската телеграфна агенция (БТА) от заместник-директора на учебното заведение Деян Стайков.

Спонтанна инициатива

Според Стайков, инициативата е възникнала спонтанно в понеделник, след като заедно с ръководството на училището и учителите са направили оглед на щетите. Той изрази благодарността си към всички, които са се включили в помощта, отбелязвайки, че това е било много важно за бързото справяне с последиците от инцидента.

Подробности за пожара

БТА припомня, че пожарът е бил част от над 20 случая, на които са реагирали огнеборците от Русе и региона в края на миналата седмица. Във вечерта на 12 юли е избухнал пожар в хранилище на втория етаж в учебното заведение. Пламъците са унищожили хладилник, микровълнова печка, електрическа кана за вода, мебели, две врати и дограмата на помещението. Силно опушени са стените и таваните на съседни стаи, както и коридорите. Най-вероятната причина за пожара е късо съединение в разклонител, уточниха от Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи - Русе.

Бързата реакция на пожарникарите

Деян Стайков отбеляза впечатленията си от бързата реакция на пожарникарите, които веднага са предприели мерки за спиране на електрозахранването и са уведомили застрахователната фирма за оглед на щетите. „Гледката беше много неприятна. Изгорели уреди и мебели, опушени стени по коридорите. На места стъклата дори се бяха стопили от пожара“, сподели той.

Включване на обществеността

Ръководството на учебното заведение реши да отправи молба за помощ в групите на родителите на техните ученици в социалните мрежи. Реакцията беше мигновена. Още в първия ден се отзоваха много хора и започнаха да разчистват. Днес към тях се присъединиха и много бивши ученици. Близо 60 доброволци, включително родители с деца, почистваха стените в коридорите. „Бях приятно изненадан от моите момчета от випуск 2017. Те вече са студенти трети курс, но с готовност се отзоваха в този труден за училището ни момент. Не мога да не съм горд с тях. Благодаря на всички наши ученици и родители, които дойдоха на помощ. Без тях няма да се справим. Показахме, че сме общност“, каза още Стайков.

Подкрепа от Община Русе

От Община Русе е осигурен контейнер за строителни отпадъци. В следващите два дни, отново с помощта на ученици и родители, ще бъдат събрани и извозени разчистените отпадъци. Стайков отчете, че до три седмици, с помощта и на специализирана фирма, хранилището и всички щети по останалите помещения и коридорите в училището трябва да бъдат възстановени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Емил С.
    Дъно на образованието в града
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари