Откриват първия завод за бронирани автомобили у нас

1
В мащабната база от 150 000 квадратни метра ще се произвежда отбранителна техника по стандартите на НАТО
В мащабната база от 150 000 квадратни метра ще се произвежда отбранителна техника по стандартите на НАТО Снимка: Община Бургас

В мащабната база от 150 000 квадратни метра ще се произвежда отбранителна техника по стандартите на НАТО

В град Бургас предстои официалното откриване на първия български завод за производство на бронирани автомобили. Събитието ще се състои на 1 октомври 2024 година от 12:00 часа. Производствената база е собственост на международната компания International Armored Group (IAG), която е утвърден производител на отбранителна техника, съобщиха от пиар агенцията, обслужваща IAG.

Новият завод се простира на внушителна площ от 150 000 квадратни метра. В него ще се произвежда разнообразна българска отбранителна техника, отговаряща на високите стандарти на НАТО. Асортиментът включва различни видове бронирани автомобили, дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди, военни кранове за евакуация и патрулни автомобили.

Сред плановете на компанията е и разработката на иновативни колесни и верижни роботи, които да отговорят на съвременните предизвикателства в сферата на отбраната. Особено внимание заслужава фактът, че в новия завод ще се произвежда и четвъртото поколение на бойната машина на пехотата РИЛА 8x8 - проект от стратегическо значение за българските въоръжени сили.

Строителството на производствената база започна през март 2023 година, като само за година и половина проектът бе реализиран успешно. Това показва сериозните намерения на IAG да развива дейността си в България и да допринесе за укрепването на отбранителната индустрия в страната.

International Armored Group е компания с глобално присъствие, разполагаща с над 1000 служители на пет континента. Преди откриването на завода в Бургас, IAG оперираше производствени мощности в Съединените американски щати, Канада, Обединените арабски емирства и Турция. Фирмата има солидна репутация като доставчик на бронирани превозни средства за редица престижни организации на държавно ниво, включително Организацията на обединените нации, НАТО и германските въоръжени сили (Бундесвер).

Интересен факт е, че IAG бе избрана от американската космическа компания SpaceX да осигури своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескортиране на астронавтите до стартовите площадки. Това е още едно доказателство за високото качество и надеждност на продуктите на компанията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари