Откриха нов вид гъба мухоморка в парк в София

0
Непознати за науката гъби се крият в софийските паркове
Непознати за науката гъби се крият в софийските паркове Снимка: Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания на Българска академия на науките (БАН)

Непознати за науката гъби се крият в софийските паркове

Екип от учени от България, Турция, Чехия и Франция откриха и описаха нов за науката вид мухоморка по време на съвместен международен проект, подкрепен от Българската академия на науките (БАН) и Съвета за научни изследвания на Турция (TÜBİTAK). Това значимо откритие започва с наблюдения на гъби в Западен парк в София, където българският участник от Института по биология и екология на видовете (ИБЕИ) към БАН и турските изследователи в екипа установяват уникални ДНК-последователности на един от събраните образци.

След първоначалното откритие, видът, който по-късно бе назован Amanita amplivelata или широковолвена мухоморка, беше намерен в още две находища в България и едно в Турция. Допълнителни изследвания в гъбни колекции от Чехия и Франция доведоха до откритието на материали, събирани по-рано, но останали неопределени до момента.

Изследователите установиха, че този нов вид мухоморка има не само уникални ДНК-последователности, но и специфични морфологични характеристики, които го различават от другите известни видове мухоморки в Европа. За своите особености и широката торбичка, обвиваща основата на пънчето, гъбата получи латинското название Amanita amplivelata.

Широковолвената мухоморка може да бъде лесно забелязана в Западен парк в София, където расте от началото на лятото до късна есен, най-вече в близост до тополи, с които очевидно съжителства. Други райони в България, където може да се намери, са край селата "Караполци" (община Нови хан) и "Ездимирци" (община Трън).

Това откритие е публикувано в престижното научно списание Phytotaxa и представлява значим принос към разбирането на гъбната флора в региона. Учените се надяват, че това е само началото на нови открития и че бъдещи проучвания ще разкрият още неизвестни видове в софийските паркове и извън тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари