Откриха глава на статуя при разкопките в Хераклея Синтика

2
Все още не установено дали главата принадлежи на последно намерената статуя
Все още не установено дали главата принадлежи на последно намерената статуя Снимка: БГНЕС

Все още не установено дали главата принадлежи на последно намерената статуя

При археологически разкопки в древния град Хераклея Синтика е открита глава на статуя в Големия канал, съобщиха от „Archaeologia Bulgarica“. Екипът на проф. д-р Людмил Вагалински от Националния археологически институт с музей при БАН продължава работа за цялостното разкриване на мраморния артефакт. Поради непълната експозиция на находката, археолозите все още не могат да определят дали главата принадлежи на вече откритата втора статуя, намерена в канала по-рано през септември.

Проф. Вагалински сподели, че предстои да се направят допълнителни анализи, за да се установи дали главата е част от статуята на мъж, открита без глава, лежаща по очи с наметка на лявото рамо. Любопитен факт е, че статуята беше намерена отдясно на входа на Клоака максима, докато по-ранната, намерена през юли, бе разположена отляво. Двете статуи датират от началото на новата ера и, според първоначалните хипотези, представляват обществено значими личности от римския период на града.

Наред с откритието на главата, археолозите от екипа на проф. Вагалински започнаха разкопки на обществена сграда в североизточния ъгъл на форума на Хераклея Синтика. За първи път при проучванията на древния град е намерен мозаечен под. Въпреки че още не е напълно ясно какво е предназначението на сградата, проф. Вагалински посочи, че тя най-вероятно е римска обществена постройка, а не жилище. Една от теориите е, че може да става дума за храм, тъй като близо до мястото, миналата година, е открита голяма оброчна плочка на Тракийския конник.

Хераклея Синтика продължава да предоставя ценни сведения за живота в региона по време на римската епоха. Градът, разположен край днешния Петрич, е обект на интензивни археологически проучвания през последните години. Сред най-забележителните находки е втората статуя на гол мъж с наметка, открита през септември, за която се предполага, че изобразява обществена фигура с голямо значение за древната общност.

Археологическите открития в Хераклея Синтика предизвикват интерес не само сред специалистите, но и сред широката публика. Статуята, открита през лятото, вече е изложена в Историческия музей в град Петрич, където посетителите могат да се запознаят отблизо с този уникален артефакт. Въпреки че все още няма категорични данни кой е изобразен на статуята, експертите предполагат, че тя представлява владетел или друг важен римски представител от началото на новата ера.

Разкопките в Хераклея Синтика продължават, а очакванията за нови открития нарастват с всяко ново археологическо проучване. Специалистите се надяват, че с времето ще успеят да сглобят пълната картина на живота в този важен за региона римски град.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари