Местят втората статуя от Хераклея Синтика в музея в Петрич

0
Находката бе открита в петък в канализацията на античния град
Находката бе открита в петък в канализацията на античния град Видео: NOVA

Находката бе открита в петък в канализацията на античния град

Археолози откриха нова двуметрова статуя в древния град Хераклея Синтика, разположен близо до Петрич. Находката е направена в петък следобед в канализационната система на града, където преди месец бе намерена друга ценна статуя. Новата статуя е изработена от мрамор, с внушителни размери, но открита без глава и в легнало положение по лице.

Според археолога проф. Людмил Вагалински, статуята ще бъде транспортирана до музея в Петрич на 3 октомври. „Тази статуя е много подобна на предишната, която открихме. Отново става дума за фигура на млад мъж, положена по корем, и също като първата липсва главата. Иконографски, тя може да бъде датирана от същото време и най-вероятно е част от по-голям комплекс, свързан със симетрично поставени статуи от двете страни на канала“, обясни пред NOVA проф. Вагалински.

Археологът допълни, че тези открития имат дълбока връзка с по-ранни находки в региона. През 2018 година, недалеч от същото място, беше намерена друга статуя, което показва, че тези артефакти са свързани и като история, и като персонажи.

Относно транспортирането на статуята, проф. Вагалински съобщи, че ще се използва същата фирма и оборудване, които са били ангажирани за преместването на първата статуя. „Ще използваме същия сандък и кран. Въпреки това не очакваме да бъдат намерени допълнителни статуи на същото място,“ завърши той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари