Откриха древни жертвеници край Красен

1

Откритието е направено от екипи от Русенски университет и дружество "Академик"

Екип от Русенски университетАнгел Кънчев" заедно с членове на Спортно туристическо и природозащитно дружество „Академик" откриха древно съоръжение в района на село Красен. Откритието представлява жертвеници, известни още като шарапташ, които са били забравени в продължение на десетилетия.

Проучвателните и разчистващите дейности се проведоха в рамките на седмица, като екипът успя да разкрие съоръжението в рамките на подготовката за крос-похода „Русенско Поломие", организиран в местността Царева локва. Първоначално бяха открити четири издълбавания в крайпътна скала, но стара снимка, заснета от Тодор Манолов и съхранена в архива на Снежана Сапунджиева, подтикна екипа да извърши цялостно разчистване. Резултатът е разкриване на шарапташ с площ от около 30 квадратни метра и 11 допълнителни издълбавания, което го прави един от най-големите в региона.

След разчистването, екипът създаде добре оформена пътека, водеща до обекта, и постави временна информационна табела с предоставена информация от Евгени Георгиев от Регионалния исторически музей в Русе. Тази инициатива е ярък пример за важността на доброволческите усилия в опазването на културното наследство и насърчава връзката между Русенския университет и местните общности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари