Отиде си художникът Емил Марков

0
Земята се оказа тясна за безграничния му талант!, пишат колегите му от Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов"
Земята се оказа тясна за безграничния му талант!, пишат колегите му от Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов"

Земята се оказа тясна за безграничния му талант!, пишат колегите му от Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов"

На 19 ноември 2021 г. почина известният пловдивски художник Емил Марков. Той беше дългогодишен преподавател по специалните предмети "Графика" и "Рисуване" в Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов". За кончината му съобщиха негови колеги.

"За един добър приятел и колега!

За един всеотдаен преподавател!

За един креативен творец!

Думите не стигат!

Земята се оказа тясна за безграничния му талант! Отправи се към Вечността, без да си вземе сбогом, оставяйки частица от себе си във всеки от нас! От днес ще подрежда своите изложби в небесната галерия на увековечаването!", пишат колегите му в училищния сайт.

Ето как се сбогуват те с приятеля и колегата си:

"Емил Марков беше творец с разпознаваем почерк, с прецизна техника и с иновативен поглед върху изкуството. Той беше отдаден в преподавателската си работа и обичаше своите ученици.

Ще го помним! Ще го пазим в душите си! Ще продължим делото му!

Поклон пред светлата му памет!"

Художникът Емил Марков е роден на 5 февруари 1949 г. в град Враца. През 1979 г. завършва специалност "Графика" в Национална художествена академия „Николай Павлович” – София.

Носител е на национална награда за графика и е бил куратор на изложбите "15 х 5" на Дружество на пловдивските художници. Участвал е в международен конкурс за графика – Биела, Италия, в общи национални и регионални експозиции и пленери по скулптура. В творческата си биография има седем самостоятелни изложби в страната и в Европа. Емил Марков е художник с разпознаваем стил, чиито творби са притежание на галерии и колекционери в Мароко, САЩ, Германия, Франция и Великобритания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари