Отец Славчо Проданов: Вярата на съвременния човек е много вяла

2
Молитвата трябва да премине през нашето сърце, за да бъде чута, заяви божият служител
Молитвата трябва да премине през нашето сърце, за да бъде чута, заяви божият служител Снимка: Facebook / Отец Славчо Проданов

Молитвата трябва да премине през нашето сърце, за да бъде чута, заяви божият служител

В днешния ден, когато Българската православна църква отбелязва 10-а Неделя след Петдесетница и началото на Църковната нова година, ставрофорен иконом Славчо Проданов отправи силно послание към миряните. В своето обръщение, направено по време на утринната служба, архиерейският наместник на Търговищка духовна околия изрази тревога за състоянието на вярата у съвременния човек.

Отец Славчо Проданов заяви, че вярата на днешния човек е станала вяла и повърхностна, превърнала се в нещо, което хората практикуват по традиция или наследство, без да вложат сърцето и душата си в нея. „Влизаме в храма, палим свещички, искаме от Господа, а не получаваме и се чудим защо не получаваме. И чуваме неговия глас: Поради вашето неверие!“, подчерта пред БТА свещеникът, посочвайки основната причина за липсата на благословия и духовен напредък – слабата вяра.

Отец Проданов припомни на събралите се вярващи, че животът е борба – не само за материални блага и власт, но и най-вече борба на духа със злото. „Господ Иисус Христос дойде на земята, между човеците, за да даде мир. Да даде любов. Да сложи оня знак на приятелство между всички, защото всички сме едно в Него. Но има една по-страшна борба. По-трудна борба - борбата на нашия дух със злото“, каза той.

Според отец Проданов, Иисус Христос ни е показал пътя и оръжието, с които да се борим със злото, но въпреки това хората често остават слепи, глухи и слаби. Причината за тази слабост, по негови думи, е липсата на истинска вяра.

В своето обръщение, свещеникът цитира евангелски разказ от Матея за баща, търсещ изцеление за своето болно от бяс дете. След като изчерпал всички други възможности, бащата довел сина си при Иисус Христос, който, виждайки голямата му вяра, изцелил детето. Тази случка, според отец Проданов, е пример за силата на вярата, но и за опасността от нейното отслабване. Когато апостолите попитали Иисус защо не могли да излекуват детето, отговорът бил ясен и категоричен: „Поради вашето неверие.“

Не е достатъчно да влезем и да се помолим с нашия разум и там да остане нашата молитва. Тя трябва да премине през нашето сърце, за да бъде чута. И да чуем гласа на Господа – чух ви, заради вашата вяра!“, завърши своето обръщение отец Проданов, призовавайки вярващите да укрепят своята вяра и да се борят с изкушенията на злото с искрена молитва и пълно доверие в Бога.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Мунчо
    Ситуацията в църквата ще се оправи когато поповете започнат да мислят и действат повече за миряните, отколкото за себе си. Каквото е и тяхното задължение, но извън църквата има много изкушения.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари