Румънецът, създал онлайн църква с ChatGPT: Чатботът говореше, каквото му падне

1
Църквата просъществува само година
Църквата просъществува само година Видео: NOVA

Църквата просъществува само година

Валентин е атеист на 27 години, който ще остане в историята като създателят на църква, базирана на изкуствен интелект. “Всичко започна на шега. Видях как някои църкви в малки градове в Румъния са се оборудвали с ПОС терминали. Казах си, защо да не създам модерна църква с изкуствен интелект. Направих сайт с ChatGPT и го пуснах във Facebook за мои приятели”, разказва той, цитиран от NOVA.

Изведнъж всичко избухна - всички започнаха да го използват”, допълва младият мъж.

Това продължава само година, църквата на Валентин фалира. Той споделя, че не знае дали това е знак, че такава църква не може да има. За него това е проект с бюджет, а средствата не са били достатъчни.

Вместо да търсят отговорите в страниците на Евангелието, вярващи започнали да намират утеха в компютърния код. Валентин смята, че за много хора това е форма на терапия или начин да получиш отговори на някои от вечните въпроси. “Такава беше нашата църква, не сме се молели на някой изкуствен интелект”, продължава той.

Валентин разказва, че дезинофрацията е била голям проблем, а “чатботът получаваше някакви халюцинации, говореше каквото му падне или някакви частични истини”. Той допълва, че самата платформа може да бъде използвана за злономерени причини - да мами хората или да им открадне лична информация.

Валентин казва, че онлайн църквата не е променила религиозните му възгледи, променила е начина, по който гледа на вярващите. “Хората могат да открият вярата навсякъде. Между тях и Бог не е нужен медиатор”, смята той. И посочва, че това, което можем да направим е да се грижим един за друг, и да бъдем добри хора.

Фалиралата църква обаче намира друго приложение. Младият мъж решава да я използва за своята дисертация в университета. Той споделя, че оценката, която е получил е максималната.

Въпреки неортодоксалния подход, според Валентин духовният водач на хората в истинския живот трябва да е такъв, какъвто е описан в Библията. Той описва духовния водач като някой, който е близо до хората, а не човек със скъпи коли, накичен със злато. “Хората трябва да търсят вярата, а не парите”, завършва Валентин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари