Основни грешки в кухнята, които водят до опасни хранителни отравяния

0
Летните месеци са сезонът на хранителните инфекции – ето как да ги избегнем
Летните месеци са сезонът на хранителните инфекции – ето как да ги избегнем

Летните месеци са сезонът на хранителните инфекции – ето как да ги избегнем

Летният сезон е не само време за почивка и разходки на открито, но и период с повишен риск от хранителни отравяния. Високите температури благоприятстват развитието на бактерии и микроорганизми, които могат да замърсят храните, които консумираме. Много от нас пренебрегват важни правила за безопасност в кухнята, което може да доведе до неприятни последствия като стомашно-чревни разстройства или дори по-сериозни здравословни проблеми.

Експерти от британската Агенция за хранителни стандарти и Американското министерство на земеделието предупреждават за най-честите грешки, които хората допускат в кухнята и които могат да доведат до хранителни инфекции.

Основни грешки при пазаруване и съхранение на храна

Една от основните препоръки е никога да не започвате пазара със замразените продукти. Те трябва да бъдат последни в пазарската количка, за да се избегне разтопяване и загуба на хранителните им качества. Също така е важно да не купувате продукти с нарушени опаковки, тъй като това може да означава, че продуктът е бил изложен на замърсяване.

От съществено значение е и правилното съхранение на храните у дома. Суровото месо трябва винаги да се съхранява на долния рафт на хладилника, за да се избегне замърсяване на други продукти чрез изтичащи сокове. Хладилникът не трябва да бъде претъпкан, за да може въздухът да циркулира свободно и да поддържа подходяща температура. Температурата в хладилника трябва да бъде под 5 градуса по Целзий, за да се предотврати развитието на бактерии.

Хигиена в кухнята и подготовка на храна

Когато става въпрос за приготвяне на храна, отделянето на суровото месо от другите продукти е от ключово значение. Това трябва да започне още по време на пазаруването и да продължи в кухнята, където суровото месо трябва да се реже на отделна дъска. Същата дъска не трябва да се използва за зеленчуци или други храни, за да се избегне кръстосано замърсяване.

Миенето на пилешко месо преди готвене, макар и често практикувано, е остарял мит за безопасността на храните. Вместо това, експертите съветват да се спазва добра хигиена при приготвянето на пилешко месо и да се уверите, че то е добре сготвено. Измиването на сурово месо може да разпръсне бактерии в кухнята и по повърхностите.

Претоплянето на ориз също крие своите рискове. Спорите на бактерията Bacillus cereus могат да оцелеят в сготвен ориз, оставен на стайна температура, и да предизвикат неприятни симптоми като повръщане и диария. Оризът трябва да се охлажда в рамките на един час и да се съхранява в хладилник не повече от един ден. Не бива да се претопля повече от веднъж.

Специално внимание към плодовете и зеленчуците

Меките горски плодове като малини и ягоди също носят риск от замърсяване, поради което трябва да се мият непосредствено преди консумация. Влагата от миенето може да намали срока на годност на тези плодове и те бързо да започнат да загниват.

Дините и пъпешите, отглеждани на земята, също са рискови продукти, тъй като бактериите листерия могат да се развият по грубата им кора и да се разпространят към месестата част при разрязването. Затова е важно тези плодове да се измиват старателно отвън преди разрязване.

Грижа за здравето при хранително отравяне

Независимо от това колко внимателни сме, понякога все пак може да попаднем на заразена храна и да изпитаме симптоми на хранително отравяне като диария, гадене и стомашни спазми. В такива случаи е важно да се предприемат своевременни мерки като промивка на стомаха и пиене на повече вода, за да се избегне дехидратация.

Ако симптомите продължат повече от три дни, има кръв в изпражненията или температурата надвиши 38 градуса по Целзий, е необходимо да се потърси лекарска помощ. В някои случаи може да се наложи прием на антибиотици, ако хранителното отравяне е причинено от бактерии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари