Организираха прием в консулството на България в Ню Йорк за Деня на независимостта

1
Официални гости бяха Димитър Главчев и Иван Кондов
Официални гости бяха Димитър Главчев и Иван Кондов Снимка: Анелия Пенкова / БТА

Официални гости бяха Димитър Главчев и Иван Кондов

В българското консулство в Ню Йорк се проведе официален прием по случай Деня на независимостта. Сред специалните гости на събитието бяха служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на външните работи Иван Кондов.

Главчев поздрави присъстващите български граждани и изрази удовлетворение, че визитата му в САЩ за участие в Срещата на върха за бъдещето съвпада с честването на Деня на независимостта. Той подчерта значимостта на този ден и отбеляза, че за него е чест да се срещне с българската общност в Ню Йорк точно на тази дата.

Съединените щати са символ на демокрацията и независимостта, а вие сте показали, че можете да се докажете в най-конкурентната среда“, заяви Главчев. Той добави, че правителството се стреми да създаде условия, които ще позволят на тези, които желаят да се върнат в България, да се чувстват добре и комфортно в родината.

На събитието присъства и българският посланик в САЩ Георги Панайотов. В своето обръщение той подчерта свободата, която българите имат днес – да взимат самостоятелни решения, да пътуват свободно и да изразяват своите мнения. „Това е една от най-ценните свободи – индивидуалната свобода“, отбеляза дипломатът.

Посланик Панайотов също така посочи, че за първи път Световната банка включва България в списъка на най-богатите страни в света. „Ние сме там благодарение на мъдри решения от страна на българските политици и държавници, които направиха възможно членството ни в НАТО и Европейския съюз, както и партньорството ни със Съединените щати“, добави той.

Министърът на външните работи Иван Кондов в своето слово отбеляза, че в рамките на срещите по време на Общото събрание на ООН е станало ясно, че много държави разчитат на България и очакват помощта ѝ като страна с влияние и авторитет. Той акцентира върху нарастващия брой българи, които избират да се завърнат в страната, което е доказателство за нейния напредък.

Приемът завърши с изпълнение на националния химн на България, което донесе тържествен финал на събитието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари