Оранжев и жълт код за опасно време

0
Очакват се гръмотевични бури и валежи в източната част на страната
Очакват се гръмотевични бури и валежи в източната част на страната

Очакват се гръмотевични бури и валежи в източната част на страната

Според информация от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месеца, но ще започне да се повишава вечерта.

Днес времето ще бъде динамично с развиване на купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки се очакват главно в източната половина от страната и в Рило-Родопската област. Следобед от югозапад облачността ще започне да се разкъсва и ще намалява до предимно слънчево време. Вятърът ще бъде слаб до умерен, от северозапад, като в Югоизточна България ще духа север-североизточен вятър. Температурите ще се понижат, като максималните ще бъдат между 23 и 28 градуса, в София - около 23 градуса, в Русе - около 24 градуса.

НИМХ обяви оранжев код за опасно време за областите Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Смолян и Кърджали. В тези райони се очакват интензивни валежи и гръмотевични бури, като условията за градушки са повишени.

Жълт код за интензивни валежи е обявен за областите Русе, Силистра, Разград, Добрич, Шумен, Варна, Ямбол, Бургас, Сливен и Търговище. Тези райони също ще бъдат под влияние на значителни валежи и гръмотевична активност.

Над планините времето също ще бъде неустойчиво с развиване на купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, като по-интензивни ще бъдат явленията в Рило-Родопската област. Вятърът ще бъде умерен от северозапад, а по най-високите и открити части - от югозапад. Дневните температури ще се понижат, като на височина 1200 метра максималната температура ще бъде около 19 градуса, а на 2000 метра - около 13 градуса.

Над Черноморието също ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни валежи и гръмотевици ще има главно по южното крайбрежие, където има и условия за градушки. Вятърът ще бъде умерен от северозапад, като на юг ще духа север-североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26 и 28 градуса. Температурата на морската вода ще бъде 25-26 градуса, а вълнението на морето ще бъде около 2 бала, като вечерта ще се усилва.

Слънцето в София изгрява в 5 часа и 54 минути и залязва в 21 часа и 8 минути, което прави продължителността на деня 15 часа и 14 минути. Луната в София изгрява в 3 часа и 7 минути и залязва в 19 часа и 16 минути, като фазата на луната е три дни преди новолуние.

Очаквайте динамично време с интензивни валежи и гръмотевични бури в източната половина от страната и в планинските райони. Бъдете внимателни и следете прогнозите за времето за допълнителна информация и актуализации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари