Опасност от екокатастрофа: Потънал кораб заплашва река Дунав

0
Граждани сигнализират за бездействие на компетентните органи
Граждани сигнализират за бездействие на компетентните органи Снимка: Архив

Граждани сигнализират за бездействие на компетентните органи

Потънал кораб край Свищов заплашва река Дунав с екологична катастрофа, алармират от екоорганизацията "Зелени патрули". Според сигнала, изпратен до редакцията на "Dunavmost", плавателният съд е потънал преди около две седмици, но информацията е била умишлено прикривана от властите.

Инцидентът е станал в близост до град Свищов, срещу бившия ТЕЦ Свилоза. По надолу по течението се намира защитената зона "Остров Вардим", която е с европейско значение и е дом на десетки изчезващи защитени диви видове. Потъналият плавателен съд, който тежи 212.976 тона, според обявата на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АППД) за продажбата му, е собственост на едноличен търговец (ЕТ). В медийни публикации е посочено, че това предприятие е санкционирано нееднократно за действия против околната среда.

Според Стефан Белоев от "Зелени патрули", корабът е оставен в негодно състояние от експлоатиращото го предприятие "Кали 89 - Румен Романов", което е довело до неговото потъване. Гражданите се питат защо инцидентът се крие от обществеността и защо не са предприети никакви действия за предотвратяване на екологичната катастрофа.

"Зелени патрули" изразяват възмущението си от бездействието на отговорните институции – Морска администрация, РИОСВ – Велико Търново и Басейнова дирекция. Те настояват за спешни мерки за изваждане на кораба и предотвратяване на екологична катастрофа.

"Не можем да допуснем поредното безотговорно замърсяване на Дунав. Това застрашава не само речната флора и фауна, но и здравето на хилядите хора, които се къпят в реката през лятото", заяви Стефан Белоев от "Зелени патрули".

Въпроси към компетентните органи

В сигнала се поставят въпроси към компетентните органи - Морска администрация, Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Велико Търново и Басейнова дирекция. Гражданите настояват за спешни мерки за изваждането на кораба и безопасното премахване на токсичните материали, за да се предотврати замърсяването на водите на Дунав и да се защити здравето на хиляди граждани, които се къпят в реката през горещите летни дни.

Екологичните активисти подчертават, че защитената зона "Остров Вардим" е от изключително значение за опазването на биологичното разнообразие в региона. Те настояват за прозрачност и отговорност от страна на компетентните органи, за да се гарантира, че ще бъдат предприети всички необходими мерки за справяне с инцидента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Какво ли има
    на кораба, че си мълчат.Надявам се скоро да разберем след публикацията в Дунав мост.Колкото до басейнова дирекция, се оказва куха институция.Само разходи по заплати на безхаберници .Да оставят те от години само по около 10% от язовир "Пясъчник" и не го пълнят, а сега крокодилски реват за екокатастрофа Каква е причината, не казват Същият не е ремонтиран от половин век.Извод :да се закрие Бас.дирекция и проверки до дупка за безстопанственост.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари