ООН алармира: 86% от жителите на Газа са принудително разселени

0
ООН алармира: 86% от жителите на Газа са принудително разселени
ООН алармира: 86% от жителите на Газа са принудително разселени Видео: NOVA

Семейства споделят трудностите на живота в бежанските лагери

Година след началото на конфликта в Ивицата Газа, близо 1,9 милиона души са принудени да напуснат домовете си в търсене на безопасност. Това представлява 86% от предвоенното население на региона, според данни на Организацията на обединените нации (ООН).

Бежанските лагери са се превърнали в нов дом за хиляди семейства, които се борят с ограничения достъп до основни жизнени нужди като храна, вода и медицинска помощ. Лагерът "Бейт Лахия" в южната част на Газа е убежище за 200 семейства, сред които е и семейство Салха.

Варда Алмослами, нейният съпруг Мондер и седемте им деца са намерили подслон в импровизирана палатка от плексиглас, след като израелски удар е разрушил дома им в северната част на Газа. Ежедневието им се е превърнало в непрестанна борба за оцеляване.

"Всичко в живота ни е трудно, нямаме вода, електричество и други неща от първа необходимост", споделя Варда Алмослами.

Тринадесетгодишната Бана Салха и нейното семейство са били принудени да се местят четири пъти, откакто домът им е бил разрушен. Младото момиче мечтае за връщане към нормалния живот: "Надявам се да възстановим къщата си. Искам да видя приятелите си, да се върна в училище", казва Бана.

Бащата на Бана, Мондер, който е строителен работник, за четвърти път изгражда временно жилище за семейството си. С наближаването на зимата, когато температурите могат да паднат до 8 градуса по Целзий, той полага усилия да подготви импровизираното им жилище, тъй като няма средства за по-стабилен подслон.

"Намирането на работа зависи от отношенията ви с общността. Ние сме чужденци тук, въпреки че сме жители на Газа. Ходим от място на място, от регион в регион. С тази война не мога да си намеря работа", обяснява Мондер.

Варда, съпругата на Мондер, прекарва голяма част от деня си в приготвяне на храна и печене на хляб в глинена пещ заедно с други жени в лагера. Продажбата на част от хляба ѝ осигурява скромен доход за семейството.

Междувременно, многобройните опити за мирни преговори между Израел и "Хамас" продължават да се провалят, удължавайки страданието на цивилното население в региона.

Хуманитарната ситуация в Ивицата Газа остава критична, като международната общност призовава за спешни мерки за облекчаване на положението на разселените лица и осигуряване на достъп до основни жизнени нужди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари