Окончателно: „Подпорната стена” на Алепу е законна

1
Това е окончателното решение на ВАС
Това е окончателното решение на ВАС Снимка: е-бургас

Това е окончателното решение на ВАС

Скандалната "Подпорна стена", която прилича на хотел в местността "Алепу" на Шофьорския плаж край Созопол, е законно изградена. Това е окончателното решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Магистратите отмениха акта на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от правителството на Гълъб Донев, с който той отказа да съгласува проекта, и решиха, че действията му са незаконосъобразни.

Проектът "Алепу Вилидж" продължава

Проектът "Алепу Вилидж" за строителството на жилищна сграда с 90 ваканционни апартамента ще бъде завършен, обявиха от фирмата инвеститор "Бриз 2000". Ако всичко върви по план, до две години в местността Алепу ще има изградена голяма жилищна сграда с апартаменти, каза Стоян Василев от фирмата инвеститор на проекта."Тепърва предстои издаването на предварителното съгласие. Съответно ще подадем документи в Община Созопол за одобряване на проектите и за издаване на строително разрешение. Започваме да движим документите и се надявам до края на годината да имаме строително разрешение", добави Василев.

Противоречия и екологични опасения

В момента по проекта е завършен първият етап, който включва изграждането на подпорна стена, укрепваща брега. Проблемът е, че строежът се разминава със съгласуваните документи, защото подпорната стена има помещения, приличащи на бъдещи стаи и асансьорни шахти, което видимо е част от четириетажна жилищна сграда. За бъдещото строителство трябва да бъде изготвена Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), категоричен е Тома Белев от "Зелено движение".

"Въпросът е, че вратичка по въпроса за спазване на екологичното законодателство няма. Този строеж не може да продължи, ако няма екооценка на устройствения план или няма ОВОС на самото намерение да се строи такъв огромен комплекс", заяви Белев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    1234
    За това по - платежоспособните българи предпочитат Гърция и Турция ! И майките си ще продадете в защита на корпоративния и личен интерес пред националния! Това няма да е без край! Лека полека с ци@анизацията милата ни родина отива на гибел! Те ще са новите българи. В много регионио вече имат числен превес!
  • 2
    5
    Dolni
    Продажници,долни нещастници!!! Вместо събаряне, добетониране!!! Как да запазим природа с такива подкупни,послушни " висши" слугинажи?!!! Бетонирайте,даже и в морето!!! В същото време,други калинки и бръмбари на държавната ясла,абсолютно безхаберни,не позволяват животните да пасат в балкана! СРАМ!!! Та това е нашия поминък!!! Безсрамни,алчни търтеи!!!
  • 2
    4
    знаещ
    Във всяка нормална държава това нещо ще бъде съборено,а хората разрешили този строеж и положило своят подпис ще бъдат осъдени.
  • 6
    3
    Аз
    Браво на Вассс.С колко ви купиха , за да вземете подобно решение ?Бързате да унищожите природата и да напълните морето и тук с тонове фъшкии.Даже не сте изискали екооценка.. Че за какво ви е".Висши "магистрати сте, но с низши възгледи.
  • 8
    2
    Русенец
    Гарантирано от ГЕРБ! На принципа:"Да не остане място без бетон на "нашите " по черноморието!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари