Огнян Минчев: Политическата криза в България достигна нова кулминация

0
Политологът заяви, че решението минава през възникването на нови политически формации
Политологът заяви, че решението минава през възникването на нови политически формации Снимка: стоп - кадър \ NOVA

Политологът заяви, че решението минава през възникването на нови политически формации

Българската политическа система, която вече няколко години се намира в дълбока криза, днес достигна нова кулминация. Това стана ясно, след като партия ГЕРБ не успя да намери подкрепа за своя кандидат за премиер. Политологът Огнян Минчев коментира пред NOVA, че този неуспех надхвърля обикновената неспособност на партията да намери партньори.

„При настоящото разположение на обществените пристрастия към различните партии е очевидно, че стабилно мнозинство и правителство е почти невъзможно да бъдат създадени. Това поставя проблеми не само пред политическата класа, която е изтощена от кризата, но и пред цялото общество. България трябва да намери път за излизане от кризата и преизграждане на своята политическа система, така че тя да защити интересите на страната“, коментира Минчев.

Политологът подчерта, че дори ГЕРБ да беше успяла да осигури подкрепа от над 120 депутати, това щеше да отложи кризата само с няколко седмици или месеци, без да реши проблема. „Провалът на избора днес в парламента само ускорява развитието на кризисния процес. Освен фрагментацията на политическата сцена, стана ясно и за друг сериозен проблем - разцеплението в ДПС“, отбеляза той.

Минчев посочи, че парламентарната група на ДПС е на път да се разцепи, като обясни, че почетният председател на партията Ахмед Доган очевидно се е предоверил на Делян Пеевски, който впоследствие е овладял групата. „ДПС е сложна конструкция. Партията е създадена от бившите комунистически тайни служби и винаги е била подозирана. Тя има зависимост от Турция, има позиции в Брюксел и е партньор с нашите европейски и евроатлантически партньори. Затова развитието на кризата в ДПС ще има значение и за българската политическа криза като цяло“, коментира Минчев.

Политологът изрази увереност, че решението на политическата криза минава през възникването на нови политически формации. Той не вярва, че третият мандат за съставяне на правителство ще бъде реализиран, като подчерта, че няма кой да подкрепи този мандат. „Не смятам, че третият мандат ще бъде реализиран. Няма кой да подкрепи този мандат, така че да бъде реализиран“, завърши Минчев.

Тази ситуация поставя въпроса за бъдещето на българската политическа сцена и необходимостта от сериозни промени, които да върнат стабилността и доверието на гражданите в политическата система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари