Одеса е атакувана с ракети от Крим

0
Силни експлозии разтърсиха Одеса минути след обявяването на въздушна тревога
Силни експлозии разтърсиха Одеса минути след обявяването на въздушна тревога Снимка: Асен Игнатов / Архив

Силни експлозии разтърсиха Одеса минути след обявяването на въздушна тревога

Във вторник, 1 октомври 2024 година, украинският черноморски град Одеса стана обект на ракетна атака, предизвиквайки силни експлозии и задействайки системите за въздушна тревога. Инцидентът предизвика сериозно безпокойство сред местното население, включително и значителната българска общност в региона.

Хронология на събитията

В 12:25 часа местно време (съвпадащо с българското) въздушната тревога в Одеса бе задействана, сигнализирайки за непосредствена опасност. Само минута по-късно, в 12:26 часа, жителите на града станаха свидетели на силни експлозии, които разтърсиха околността.

Кметът на Одеса, Генадий Труханов, потвърди информацията за ракетната атака чрез своя канал в приложението "Телеграм". Той призова гражданите да запазят спокойствие и да следват инструкциите за безопасност.

"Призоваваме всички жители на Одеса да потърсят незабавно укритие на безопасни места," гласи съобщението на местните власти, разпространено чрез официалните канали.

Предварителна информация за щетите

Според първоначални сведения, споделени в местни "Телеграм" канали, има данни за поразена цел в Одеска област. Точното местоположение и естеството на пораженията все още не са официално потвърдени. Властите провеждат оценка на ситуацията и се очаква да предоставят по-подробна информация в следващите часове.

Българската общност в Одеса

Атаката предизвиква особена загриженост за значителната българска общност в региона. Според официалното преброяване в Украйна от 2001 година, българите в Одеска област наброяват над 150 000 души, което ги прави третата по големина етническа група в региона. В самия град Одеса се счита, че живеят между 50 000 и 60 000 етнически българи.

Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в три района на областта:

  1. Болградски район
  2. Измаилски район
  3. Белгород-Днестровски район

Тези райони са известни с богатото си българско културно наследство и силните връзки с България.

Международна реакция

Новината за ракетната атака над Одеса бързо привлече вниманието на международната общност. Очаква се реакции от световни лидери и организации, особено от страните-членки на НАТО и Европейския съюз.

България, като страна с исторически и културни връзки с региона, вероятно ще следи ситуацията с повишено внимание. Очаква се Министерството на външните работи на Република България да излезе с официална позиция относно ситуацията и да предостави информация за сигурността на българските граждани в Одеса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари