Обявяват обществените поръчки за участъка Бяла - Велико Търново до началото на септември

0
МРРБ и АПИ  работят с приоритет върху вертикалните транспортни коридори за свързаност между север и юг
МРРБ и АПИ работят с приоритет върху вертикалните транспортни коридори за свързаност между север и юг

МРРБ и АПИ работят с приоритет върху вертикалните транспортни коридори за свързаност между север и юг

До началото на септември ще бъдат обявени обществени поръчки за инженеринг и строителен надзор за участъка Бяла – Велико Търново, който е третата част от автомагистрала „Русе – Велико Търново“. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, днес по време на парламентарен контрол. Същевременно, тя подчерта, че МРРБ и АПИ работят с приоритет по всички вертикални транспортни коридори, за да се осигури свързаността между север и юг в страната.

Проектът за изграждане на автомагистрала „Русе – Велико Търново“ е включен в Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027. Министър Коритарова поясни, че се изготвя формуляр за кандидатстване за финансиране на първите два участъка.

Европейските средства няма да са достатъчни за финализиране изграждането им, затова ще бъде необходим допълнителен ресурс от държавния бюджет или друг източник на финансиране за тяхното завършване“, посочи инж. Коритарова. Тя увери, че са заделени средства в бюджета за настоящата година, които ще се ползват за обхода на Бяла. Посочен е и прогнозен размер на капиталовите разходи/трансфери за периода 2024-2027 година. Извършените разходи по проекта ще бъдат предложени за верификация от страна на европейската програма.

Работи се усилено и до края на есента да има хоризонт за по-голямата част от 133-километровото трасе на автомагистрала „Русе – Велико Търново“. Строителството е разделено на три участъка – „Русе – Бяла“ с дължина 40,24 километра; „Обход на град Бяла“ с дължина 35,4 километра и „Бяла – Велико Търново“ с дължина 57,2 километра, допълни още министър Коритарова.

В момента в строителство са близо 8 километра от обхода на град Бяла, между километър 61-ви до километър 69-и, за които има технически проект и разрешение за строеж. Изпълняват се изкопни дейности за премахване на хумусния слой, включително връзки за пътен възел „Гара Бяла“ и пътен възел „Ценово“. За останалите 27,5 километра от участъка – от километър 40-и до километър 61-и и от километър 69-и до километър 76-и, е представен технически проект, който предстои да се разгледа от експерти в АПИ за изразяване на становища, след което ще може да се представи на Експертния технико-икономически съвет към агенцията. За участъка Русе – Бяла в момента се изготвя технически проект. Готовата разработка трябва да бъде предадена за разглеждане от Експертен технико-икономически съвет към АПИ в срок до 18 август 2024 година, информира още инж. Коритарова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари