Обявиха въздушна тревога в Констанца

0
Неидентифициран дрон предизвика паника по Черноморието
Неидентифициран дрон предизвика паника по Черноморието

Неидентифициран дрон предизвика паника по Черноморието

В четвъртък, 17 октомври, жителите на румънския град Констанца и околностите му преживяха тревожни часове, след като властите издадоха предупреждение за възможен въздушен удар с дрон. Инцидентът повдигна въпроси за сигурността на въздушното пространство в региона и готовността на властите да реагират на подобни заплахи.

Хронология на събитията

Около 17:00 часа радарната система за наблюдение на румънската армия засече малка въздушна цел на приблизително 150 километра източно от град Михаил Когълничану, окръг Константа. Това задейства серия от защитни мерки, включително активирането на структурите в Разширената бойна служба "Въздушна полиция" под командването на НАТО.

Реакция на военните

В отговор на потенциалната заплаха, румънските власти предприеха бързи действия:

  • Два самолета F-18 на испанските военновъздушни сили излетяха от 57-ма авиобаза Михаил Когълничану.
  • Два самолета F-16 на румънските военновъздушни сили бяха вдигнати от 86-та авиобаза Борча.

Траектория на подозрителния обект

Според информация от Министерството на отбраната на Румъния, радарният сигнал показа, че обектът е преминал сухопътната граница на страната около 19:00 часа в района на град Ефорие Норд. Впоследствие той се придвижи в посока Топрайсар, навлизайки на максимално разстояние от 14 километра в националната територия.

Изчезване на сигнала

Системата за наблюдение изгуби радарния сигнал източно от град Амзачеа приблизително в 19:20 часа. Важно е да се отбележи, че изтребителите не осъществиха визуален контакт с обекта в нито една точка от пътя му.

Мерки за безопасност на гражданите

Румънските власти реагираха бързо, за да защитят населението:

  • Издадено бе предупреждение за възможен въздушен удар.
  • Гражданите бяха посъветвани да се укрият в мазета или убежища на гражданската защита.
  • При липса на такива възможности, хората бяха инструктирани да останат на закрито, далеч от външни стени и прозорци.

Отмяна на тревогата

Въздушната тревога бе официално прекратена в 20:15 часа, а бойните самолети се завърнаха в базите си.

Реакции на очевидци

Според местни медии, няколко жители на Констанца са съобщили за наблюдение на подозрителни светлини в небето по време на инцидента. Тези свидетелства допълнително подхраниха опасенията на населението.

Въпроси за сигурността

Този инцидент повдигна редица въпроси относно сигурността на въздушното пространство на Румъния и ефективността на системите за ранно предупреждение. Очаква се в следващите дни да бъдат проведени задълбочени анализи на случилото се.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    20
    До 19
    Виж сега,пишколап мартинчо,първо описвам теб,вече сме установили,че си пасивен ПеПераст. Самият ти си го признаваш. Второ,избити цивилни,лъжлив пишколапе,има там,където бандеронацистите минават. Има достатъчно видео доказателства за това така че да лъжеш на тая тема няма да ти се получи. А и защо неграмотен бесарабски циганин като теб се е загрижил за някакви цивилни,я колко хубаво Адолф Нетаняху избива жени и деца,а ? Видеото от Мали показва какво е бъдещето на киевската нашмъркана маймуна ако навреме не стигне до клетката в московската зоологическа градина :D 😄😁
  • 1
    19
    до трольо
    първото ми звучи като да описваш себе си :D Като гледам, където са стъпали руснаците на украинска територия е станало пустиня с разрушена инфраструктура и избягали/избити цивилни. И след Адолф не е било така... Братоубийствената война ще я пишат в учебниците по история. А видеото за което говориш само доказва, че диващината е на почит сред русофилите навсякъде по света :D
  • -1
    18
    Мухахахахаха
    В нета се върти видео от Мали,където публично са обесили чучело на Зеленски,после са го запалили и накрая пребили с камъни хахаха
  • 0
    17
    До 15
    Как ти звучи умствено изостанал бесарабски циганин ПеПераст ? Почти като теб,нали ? Какво стана с военната операция ли,пишколапчо ? Върви по план,ако Путин беше изрод като Адолф Нетаняху досега от УСрайна да е останала една димяща купчинка лайна. Но тъй като не е,нещата стават бавно и сигурно - бандеронацистите ядат бой до посиране,изпуснаха Курск,междувременно изгубиха Угледар и са на път да бъдат окончателно изтласкани от Донецк. Наркоман Зеленски квичи за преговори,нищо че имал 'план за победа',не чухте ли клошарите тази новина ? А че ракетата,която удари детската болница се оказа УСраинска не чу ли ?
  • 2
    16
    снимки
    Да не би американците да са нападнали Румъния?! Без друго Румъния даде много големи бази на агресорите от сащ...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари