Обвиниха Жаир Болсонаро за пране на пари и криминални връзки

1
Разследването включва недекларирани диаманти и луксозни часовници, получени от Саудитска Арабия
Разследването включва недекларирани диаманти и луксозни часовници, получени от Саудитска Арабия Снимка: Facebook / Jair Messias Bolsonaro

Разследването включва недекларирани диаманти и луксозни часовници, получени от Саудитска Арабия

Бразилската полиция повдигна обвинения срещу бившия президент на страната Жаир Болсонаро за пране на пари и криминални връзки във връзка с недекларирани диаманти, получени от Саудитска Арабия по време на мандата му. Това съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на анонимен източник. Друг източник също потвърди, че срещу Болсонаро има обвинения, без да уточнява техния характер. Двамата източници пожелаха да запазят анонимност, тъй като не са упълномощени да говорят публично.

Бразилският Върховен съд все още не е получил полицейския доклад с обвиненията. Когато това стане, главният прокурор Пауло Гонет ще прегледа документа и ще реши дали да повдигне официални обвинения. Междувременно, Болсонаро и неговите адвокати категорично отричат всякакви престъпления във връзка със случая, както и с множеството други разследвания срещу бившия президент.

Сред тези разследвания е и обвинение за разпореждане към сътрудник да манипулира здравни регистри, за да фалшифицира ваксинационния му сертификат за КОВИД-19. Освен това, Болсонаро е замесен в провокирането на бунт в столицата Бразилия на 8 януари 2023 година в опит за сваляне на приемника му на президентския пост.

През миналата година федералната полиция обвини Болсонаро, че се е опитал незаконно да пренесе накити с диаманти на стойност 3 милиона долара и да продаде два луксозни часовника. Според полицията през август Болсонаро е получил почти 70 хиляди долара в брой от продажбата на часовниците, които е получил като подаръци от Саудитска Арабия. Бразилските закони изискват гражданите да декларират стоки на стойност над 1000 долара при пристигане от чужбина, като се плаща данък от 50 процента за стойността над тази сума. Ако накитите биха били подарък от Саудитска Арабия за Бразилия, те би трябвало да бъдат добавени към президентската колекция и Болсонаро не би имал право да ги задържи.

Разследването разкри, че един от водещите сътрудници на Болсонаро, Мауро Сид, е продал два луксозни часовника на стойност 68 хиляди долара през юни 2022 година. Те са били подарък от саудитското правителство през 2019 година. Сид сключи споразумение с властите и призна всички факти.

Въпреки правните проблеми, Болсонаро запазва силна подкрепа сред политическата си база. През февруари около 185 хиляди негови привърженици протестираха в Сао Пауло срещу обвиненията, които бившият президент определя като политическа репресия.

Миналата година бразилският Висш изборен съд реши, че Болсонаро е злоупотребил с президентските си правомощия по време на изборите през 2022 година, когато той се бореше за преизбиране. В центъра на случая беше среща, на която Болсонаро използвал президентски персонал, националната телевизия и президентския дворец, за да твърди пред чуждестранни посланици, че електронната система за гласуване в страната е манипулирана. В резултат на решението, Болсонаро няма право да участва в избори до 2030 година.

Текущите обвинения и разследвания срещу Болсонаро представляват сериозно предизвикателство за бившия президент, който продължава да отрича всякаква вина. Ситуацията е динамична и се очаква Върховният съд на Бразилия да разгледа доклада и да реши следващите стъпки в правния процес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари