Общински съветник предлага финансиране за русенското списание "Брод"

0
Очаква се решението на Общинския съвет - Русе
Очаква се решението на Общинския съвет - Русе Снимка: Общински съвет - Русе / Архив

Списанието е наследник на литературния алманах "Светлоструй"

Общински съветник предлага финансиране за русенското списание "Брод".

В Общинския съвет - Русе постъпи предложение за финансова подкрепа на регионалното списание за литература и култура "Брод". Общинският съветник Росица Георгиева внесе докладна записка, в която предлага отпускането на 5000 лева за издаването на следващия брой на изданието.

История и значимост на списанието

Списание "Брод" е единственото печатно издание за литература и култура в Русе и региона, което се издава от 2003 година. То е наследник на русенския литературен алманах "Светлоструй", прекратил съществуването си през 1992 година. Изданието продължава традицията и на първия по рода си селски литературен вестник "Светлоструй", издаван в село Щръклево, област Русе, от Димитър Добрев в периода 1928 - 1941 година.

Творческа дейност и екип

Редакционният екип на "Брод" включва главен редактор Нели Пигулева, Пламен Абаджиев от издателска къща "Парнас" и Светлозар Гиндянов от печатница "Авангард принт". Досега са издадени 16 броя, като последният е отпечатан през 2022 година.

Изданието предоставя платформа за публикации на поетични, белетристични и драматургични текстове, художествена критика и исторически изследвания. Специално внимание се отделя на преводи на произведения от автори от дунавските страни. Рубриката "Находка" е посветена на дебютни публикации на млади русенски творци.

Планове за новия брой

Редколегията подготвя нов брой, който ще отбележи две значими годишнини - 120 години от рождението на Димитър Добрев и 120-ата годишнина на Змей Горянин. Броят ще включва и непубликувани творби на съвременни русенски автори, както и произведения на нови млади имена.

Предвиденият тираж е 300 броя, а необходимите средства за отпечатване възлизат на 5000 лева. При одобрение на предложението, кметът на Община Русе следва да сключи споразумение за сътрудничество с главния редактор Нели Пигулева в едномесечен срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Пигулева и Гиндянов
    Отпуснете 5000 лв. да си платим вересиите в щръклевската кръчма, че повече не дават пиене, а без пиене няма вдъхновение.
  • 5
    2
    Русе
    Пачата отново в акция :))))
  • 8
    1
    Аз
    Който иска да си го спонсорира със собствени средства.Стига с това :дайте да дадем(дадете).
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари