Общински съвет - Русе подкрепя списание "Брод" с 5000 лева

0

Изданието ще отбележи 120 години от рождението на Димитър Добрев

Общинският съвет в Русе взе решение да подпомогне финансово единственото литературно и културно списание в региона – "Брод". Предложението дойде от началника на Регионалното управление на образованието - Русе, д-р Росица Георгиева, и получи единодушна подкрепа от съветниците.

За списанието

"Брод" има богата история от 2003 година насам, като се явява наследник на русенския литературен алманах "Светлоструй" и уникалния селски литературен вестник "Светлоструй", издаван в село Щръклево между 1928-1941 година. Редакционният екип включва утвърдени имена като главния редактор Нели Пигулева, Пламен Абаджиев от издателска къща "Парнас", Светлозар Гиндянов от печатница "Авангард принт" и почетния главен редактор Иван Цанев.

Финансова подкрепа

В изказването си пред общинските съветници д-р Росица Георгиева посочи: "Примери за подобно полезно сътрудничество има в Бургас, където списание 'Море' се финансира изцяло от Общината, която не само поема разходите по отпечатването на всеки брой, но и осигурява редакционен офис и възнаграждение на редактори на изданието."

Главният редактор Нели Пигулева сподели: "Спорадичното издаване винаги крие много рискове. Издали сме поне 4-5 броя със собствени сили. Отказваме да приемем, че Русе няма да има свое собствено литературно издание. Нашата мечта е да излиза поне 4 пъти годишно."

Кметът Пенчо Милков изрази подкрепата си, като заяви: "Моето желание е да не се финансира само веднъж, а трябва да е за постоянно. Пишещите и четящите хора са на почит за настоящата администрация."

Конкретни параметри

Според приетото решение, кметът на община Русе трябва да сключи споразумение с главния редактор на списание "Брод" в едномесечен срок. Финансовата помощ възлиза на 5000 лева за отпечатване на следващия брой с тираж от 300 екземпляра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Балканеца
    Така и не разбрахме кое му е специалното на това издание, колко страници и какъв формат е, щом само помощта за отпечатването му възлиза на 17 лв за брой.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари