Община Русе въвежда нови правила за общинските пазари

0
По-строг контрол и яснота в управлението на общинските пазари
По-строг контрол и яснота в управлението на общинските пазари Снимка: Община Русе

По-строг контрол и яснота в управлението на общинските пазари

Община Русе предстои да въведе нови изменения и допълнения в Наредба № 5 за търговската дейност, които ще регулират организацията и дейността на общинските пазари на територията на града.

Кметът на Русе Пенчо Милков представи предложението пред Общинския съвет с цел да се заличат съществуващите противоречия в нормативната уредба и да се установи по-ясен ред за функционирането на пазарите.

История на Наредба № 5

Наредба № 5 за търговската дейност на територията на Община Русе е приета с Решение № 392 по Протокол № 21 от 18 декември 2008 година. С Решение № 571 от 15 юли 2021 година на Общинския съвет - Русе бяха отменени разпоредбите на Раздел II от Глава III, касаещи реда и условията за разрешаване на търговска дейност на открито, поради регламентиране на процедурата в Наредба № 7 на Общинския съвет - Русе. В резултат на тези изменения, текстовете на чл. 1 ал. 2 т. 2 и чл. 23 ал. 1 т. 1 бяха в противоречие с новите разпоредби и следователно трябва да отпаднат.

Нови регламенти за общинските пазари

В новата глава Трета А на Наредба № 5 се въвеждат подробни правила за създаването, организацията и закриването на общинските пазари. Това включва разпределението на пазарите по видове, процедурите за разкриване и регистриране, както и изискванията за организаторите на пазарите.

Чл. 22а дефинира "общински пазари" като пазарите, организирани върху терени - общинска собственост или собственост на еднолични търговски дружества на Община Русе.

Чл. 22б класифицира пазарите по градоустройствен статут (постоянен и временен), предназначение (универсални и специализирани), срок на съществуване (безсрочни и за определен срок), както и специфични места за извършване на търговска дейност като панаири и събори.

Организация и контрол

Организатор на общински пазар може да бъде еднолично търговско дружество, собственост на Община Русе, кметът на Община Русе или кмет на кметство за съставните на Община Русе населени места. За нови пазари с постоянен статут е необходимо решение на Общинския съвет, което определя организатора, предназначението, местоположението и други специфични изисквания (чл. 22г).

В допълнение, дирекция "Общинска и етажна собственост" ще води регистър на общинските пазари, като всеки нов пазар ще трябва да бъде регистриран с правилник за организацията и дейността на пазара (чл. 22е).

Специфични изисквания и санкции

Наредбата въвежда изисквания за ежедневен контрол върху дейността на търговците на пазарите, спазване на нормативните актове и решенията на организаторите. При констатиране на нарушения, организаторът е длъжен да предприеме незабавни действия за отстраняването им и налагане на санкции (чл. 22з).

Пазарите могат да бъдат закрити с изтичане на срока, с решение на Общинския съвет или със заповед на кмета на Община Русе (чл. 22и).

Преходни и заключителни разпоредби

Всички организатори на съществуващи пазари на територията на Община Русе трябва да приведат дейността си в съответствие с новата наредба до 31 декември 2024 година.

С приемането на новите изменения и допълнения в Наредба № 5, Община Русе цели да въведе по-строг контрол и яснота в управлението на общинските пазари. Това ще създаде по-добри условия за търговска дейност и ще улесни процесите за разкриване и регистриране на нови пазари. Очаква се новата наредба да допринесе за по-ефективното функциониране на пазарите и да заличи съществуващите несъответствия в нормативната уредба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    русенец
    Слави Кунчев, бащата на Кунчо вече е наредил пасианса!
  • 4
    5
    Разбирач
    Отдавна общински пазари са превърнати в бащиния,управителят се изживява като собственик.Правилата важат за едни, за други няма правила,кучета,котки и мишки са навсякъде,ходят по щандовете и на никой не му дреме.На големия пазар си кихаш 2лв за да влезеш на паркинга,касова бележка не съм виждал за услугата! Какъвто кмета,такъв и подчинения му,такива и пазарите,затова хората пазаруват на борсата!
  • 6
    4
    ще се изненадаш
    изтегли си покупките и запомни колко е показвал кантара на пазара :)
  • 8
    3
    Русенец
    Пазарите са общински, но продавачите - частници. И си лъжат купувачите като уж отпред стоката, плодове и зеленчуци, е свежа и добра, но като се прибереш у дома и погледнеш какво си напазарувал, изпадаш в тих ужасТ.
  • 9
    2
    Мдаааааа ЧЛЕН 69
    Нека да внесе и предложение за: ЧЛЕН 69: Никой няма право да се люби с колежка на работното място, в Държавна Институция.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари