Община Русе ще закупи нова система за замерване химическите замърсители на въздуха

2
Високотехнологична система ще осигурява цялостна картина на качеството на въздуха
Високотехнологична система ще осигурява цялостна картина на качеството на въздуха Снимка: Dunavmost

Високотехнологична система ще осигурява цялостна картина на качеството на въздуха

Община Русе предвижда да внедри високотехнологична система за наблюдение на качеството на атмосферния въздух. Тя ще позволи непрекъснато измерване на нивата на замърсители като фенол, бензен, толуен, М-ксилен, О-ксилен, Р-ксилен, нафтален, О-крезол и М-крезол.

В тази връзка е обявена обществена поръчка, която може да бъде намерена на сайта на Централизираната автоматизирана информационна система (ЦАИС ЕОП).

Системата се отличава с висока точност и надеждност, използвайки усъвършенстваната технология DOAS (диференциална оптична абсорбционна спектроскопия), която гарантира прецизни резултати. Тя предлага мултикомпонентен анализ, измервайки множество замърсители едновременно и осигурявайки цялостна картина на качеството на въздуха. Системата работи автономно, без нужда от постоянна намеса, което оптимизира разходите за експлоатация. Всеки резултат от измерване е придружен от статистически данни за по-задълбочен анализ.

Автоматичната преместваема станция на системата от типа ДОАС ще бъде разположена на различни места в града, събирайки данни за нивата на замърсяване в реално време. Тя ще работи в непрекъснат режим на работа (24 часа), като получените данни ще постъпват в общинската администрация и в случаи на превишение на законовите норми, те ще бъдат предоставяни на компетентните органи за предприемане на действия за установяване на източниците на замърсяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    11
    Румяна
    Натоварения трафик по бул.България,движението през Дунав мост…какво точно ще измервате.И след като измерите,какво следва….?
  • 4
    10
    Кристиян Помаков
    Проблемът не е какви са отровите, а липсата на борба против замърсителите. Това означава, че каквито и да са станциите за измерване на отровите, колкото и на брой да са те, колкото и да е качествено отчитането, ако няма борба със отровите и техните създатели, всичко е безполезно.
  • 6
    9
    Сашо
    Измерване! Научете се величините се измерват! Замерването е със снежни топки!
  • -1
    8
    Емануил Манасиев
    Аз пък знам, колкото по-мръсен е въздуха, толкова са по-големи заплатите!
  • 4
    7
    Да, ама, ако
    Общината не купи скъпа техника, как ще си крадне?Уж целта е да хване замърсителите.Но те и така се знаят кои са.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари