Община Русе: През юни бяха извършени мащабни наземни третирания срещу комари

1
Седмичен отчет на Община Русе
Седмичен отчет на Община Русе

Седмичен отчет на Община Русе

Борба с комарите и поддръжка на зелените площи

През юни бяха извършени мащабни наземни третирания срещу комари в различни райони на Русе и околните населени места. Обработките обхванаха Западен парк „Приста“, град Мартен, селата Сандрово, Николово, Просена, Семерджиево, Долно Абланово, Ястребово, Басарбово, Тетово, Ново село и Бъзън, както и кварталите „Средна кула“, „Долапите“, „ДЗС“ и „Образцов чифлик“.

В същото време бяха извършени дейности по косене и поддържане на тревните площи в района на булевард „България“, Парк на младежта, Централна градска част, пътен възел ЛВЗ и различни улици и комплекси из целия град.

Възстановяване и обновяване на парковите алеи

Един от значимите проекти беше възстановяването и обновяването на пет разрушени основни алеи в Парк на възрожденците. Тук се включваха механизирано и ръчно премахване на старата настилка, полагане на трошено-каменна фракция за основа и нови бетонови ивици, ограничаващи зелените площи. Нова асфалтова настилка от два слоя, ново парково осветление и монтаж на нови паркови пейки завършиха обновяването на градския парк.

Разпределение на компостери за биоразградими отпадъци

На 26 юни бяха раздадени заявените пластмасови компостери с обем 1000 литра за разделно събиране на биоразградими отпадъци. Те бяха предоставени на кметствата на малките населени места и домовете за социални услуги на Община Русе за поддръжка на озеленените площи. Компостерите са закупени по проект № BGENVIRONMENT-3-002-0005-С01 „Мерки за подобряване управлението на отпадъците в общините Русе, Тутракан, Сливо поле и Ветово“ по Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени (ООСКП)“.

Ремонти и поддръжка на градската инфраструктура

В последната седмица на юни бяха извършени множество ремонти и поддръжки на пътната и градската инфраструктура. Локални ремонти и изкърпвания на настилки бяха извършени по булевард „Родина“, улиците „Драч“, „Иларион Драгостинов“, „Стоян Заимов“, „Сърнена гора“ и „Тулча“. Бяха ремонтирани компрометирани участъци по общинския път между селата Долно Абланово и Семерджиево, както и дъждоотвеждащи шахти по булевард „Гоце Делчев“.

Отстранени бяха опасни пропадания на тротоарни и пътни настилки по булевард „Христо Ботев“ и улиците „Доростол“, „Сърнена гора“ и „Митрополит Григорий“. Продължават ремонтните дейности в сградата на Детска ясла № 9 в квартал „Дружба“ 1 и ремонтите в боксовата зала към СУ „Майор Атанас Узунов“ и спортната зала към Дом за стари хора „Възраждане“.

Програми и проекти за устойчиво развитие

Община Русе беше одобрена за изпълнение на регионални дейности по проект „КЛИМАКС“, финансиран по програма „Хоризонт Европа“. Този проект осигурява финансова, аналитична и практическа подкрепа за подобряване на регионалните планове за оценка и управление на риска от климатичните промени. През следващата седмица предстои първа среща на консорциума.

Друг значим проект е „Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и бъдещото изпълнение на стратегиите за водено от общностите местно развитие“. Целта му е създаването на Местна инициативна рибарска група (МИРГ) на територията на общините Русе, Иваново и Борово.

Социални и здравни инициативи

В сферата на социалните дейности, общината организира различни инициативи, като класиране за детските ясли и скрининг на децата в рамките на Програма „Моите зъбки - здрави и бели“. Бяха извършени планови проверки на наетите лица по проект „Грижа в дома в община Русе“, сключени бяха нови тристранни споразумения за включване в Механизъм „Лична помощ“ и бе обявен конкурс за социалната услуга „Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства“.

На здравен фронт, здравните медиатори извършиха патронаж в кварталите „Селеметя“ и „Тракция“, като консултираха 50 лица за задължителните имунизации съгласно имунизационния календар.

Културни и спортни мероприятия

В рамките на ресор „Образование и култура“ бе завършена организацията на концерта за Деня на река Дунав и продължава подготовката за провеждането на 54-то издание на Фолклорния събор „Златната гъдулка“. Театралното студио „Маска“ изигра две представления в рамките на театрален фестивал „Климент Михайлов“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    До Пенчо
    Пръскат около центъра на Русе! Я да обиколят вечер под бул. България и в родина където има зелени площи! Не можеш да стоиш на едно място от комари! Пенчо някой да те върже за един час само там и на другия ден ти лично ще опръскаш! Отпускарчето дето ще се жени, на теб говоря!
  • 0
    4
    Daaa
    Тоя с дачията да кара по бавно,никой не го гони той пердаши с 60 из село,и то в най големия вятър,днес ме изядоха комарите
  • 5
    3
    Силаги Аврамов
    Да пръскат срещу комунистически кметове, че много пропаднал стана града.
  • 5
    2
    Господжа Планкова
    В село Нисово комари няма. Имаме си кмет, който пръска срещу комари. Село Нисдово е новия "Бевърли Хилс" за град Русе. В селото живеят двама кмета и една кметица. Ама кметицата не е представена пред обществеността все още. Она толька мыльный ее сиськи.
  • 7
    1
    Комарка
    А миналата година лично кмета караше колата и пръскаше срещу комарки. Хихихихихих.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари