Обществена поръчка "на тъмно": Защо митнически рентгени за 100 милиона лева се оказаха секретна апаратура?

1
Агенция "Митници" засекрети 100-милионна поръчка за рентгеново оборудване
Агенция "Митници" засекрети 100-милионна поръчка за рентгеново оборудване Видео: NOVA

Агенция "Митници" засекрети 100-милионна поръчка за рентгеново оборудване

Необичайно решение на Агенция "Митници" предизвика редица въпроси относно прозрачността и законосъобразността на обществена поръчка за рентгеново оборудване на стойност близо 100 милиона лева. Поръчката, от които 63 милиона лева са безвъзмездно европейско финансиране, е предназначена за закупуване на рентгенови апарати за сканиране на автомобили, камиони и контейнери на митническите пунктове по границите на България.

През август 2023 година Агенция "Митници" обявява открита процедура по Закона за обществените поръчки. След обжалване от страна на две фирми, през януари 2024 година Върховният административен съд прекратява процедурата. Вместо да обяви нова обществена поръчка, през юни 2024 година, по време на служебното правителство, Агенцията сключва договор без конкурс с избрана от нея фирма за доставка на апаратурата.

Агенцията се позовава на член в Закона за обществените поръчки, според който същият закон не се прилага за поръчки в областите на отбрана и сигурност, възлагани за целите на разузнавателни дейности. По този начин поръчката придобива статут на секретна, а рентгеновото оборудване се превръща в секретна апаратура.

Този ход предизвиква недоумение, тъй като досега всички търгове за подобно оборудване, провеждани от Агенция "Митници", са били публични и открити, с участието на множество фирми. Възниква въпросът каква е причината за внезапната промяна в подхода и дали това не е начин да се избегне провеждането на открит конкурс.

Най-изненадващото в случая е, че Агенция "Митници" не се обръща към водещи световни производители на рентгеново оборудване, а сключва договор за доставка и поддръжка с известна австрийска телекомуникационна компания, която има силно присъствие на българския пазар, но няма опит в областта на рентгеновото оборудване за митнически контрол.

Договорът е класифициран като секретна информация, което означава, че детайлите по него, включително цени и качество, остават скрити от обществото и дори от народните представители. Това предизвиква загриженост относно прозрачността на процеса и правилното изразходване на публични средства.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията споделя предположение за причините зад това решение: "Това, което твърдят хора, които са вътре в митниците и не са свързани с ръководството, е, че се опитват да спасят тези 100 милиона, защото ако се стигне отново до търг и кандидатите отново обжалват, ще се изпуснат сроковете, в които трябва да се обяви поръчката. Респективно да се купят рентгените и срока, в които трябва да получим парите. Аргументът, който намират юристите на митницата за засекретяване е, че тъй като трябва да се интегрират новите рентгени в съществуващата система, която е свързана с информационни системи на Агенцията, които са свързани с някаква секретност."

В отговор на възникналите въпроси, Агенция "Митници" публикува позиция, в която се опитва да обясни и оправдае засекретяването на поръчката, позовавайки се на нормативно установените задължения на митническите органи да осъществяват митническо разузнаване. Юристи обаче оспорват това тълкуване, твърдейки, че административната и аналитична дейност на митничарите не превръща доставката на рентгенови апарати в поръчка, свързана с разузнавателна дейност в областта на отбраната и сигурността.

Доц. Мартин Крупев, началник на отделението по образна диагностика в "Александровска" болница, коментира, че в рентгеновото оборудване няма нищо секретно и определя твърдението като несериозно.

След като депутатът Мартин Димитров и евродепутатът Радан Кънев повдигнаха въпроса в българския парламент и Европейския парламент, изразявайки опасения, че непрозрачната процедура може да застраши европейското финансиране и да създаде пречки за присъединяването на България към Шенген, шефът на Агенция "Митници" Георги Димов заяви: "С всеки един етап от реализацията на тази процедура ЕК е запозната. Не, категорично не може да ни спъне за Шенген и парите няма да бъдат загубени. Проектът ще бъде завършен във вида в който ЕК и Агенция "Митници" си представят, че трябва да бъде реализиран."

Според достоверни източници на NOVA, Европейската комисия е изненадана от случая и планира да извърши пълна и всеобхватна проверка.

Случаят повдига сериозни въпроси относно прозрачността на обществените поръчки, правилното разходване на европейски средства и потенциалното влияние върху присъединяването на България към Шенгенското пространство. Остава да се види как ще се развие ситуацията и какви ще бъдат последствията от това необичайно решение на Агенция "Митници".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари