Обсерватория в Панагюрище регистрира силната магнитна буря, която обхвана Земята

11
Очаква се смущението да затихне бързо и в неделя да имаме отново спокойно магнитно поле
Очаква се смущението да затихне бързо и в неделя да имаме отново спокойно магнитно поле

Очаква се смущението да затихне бързо и в неделя да имаме отново спокойно магнитно поле

В ранния следобед на днешния ден, магнитометрите в Геомагнитната обсерватория (ГМО) Панагюрище регистрираха началото на очакваната магнитна буря, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките (БАН).

Причината за бурята е изхвърлена коронална маса (CME) от Слънцето, която се случи преди три дни. Анализът на експертите показа, че има потенциал за частично смущаване на магнитното поле на Земята. Въпреки това, наблюдаваната буря се оказа по-силна от очакваното в глобален мащаб.

Влияние върху България

На територията на България магнитната буря се усеща с минимален К-индекс от 5. Това означава, че смущенията в магнитното поле у нас са слаби и вероятно няма да имат значително въздействие върху ежедневието на хората и технологиите.

Магнитните бури могат да предизвикат смущения в работата на сателитите, GPS системите и радиокомуникациите.

Прогнози и очаквания

Според прогнозите, смущението в магнитното поле ще затихне бързо. Очаква се, че до неделя условията ще се стабилизират и магнитното поле на Земята ще се върне към нормалното си състояние.

Експертите съветват хората да не се притесняват, тъй като подобни явления са често срещани и рядко водят до сериозни последствия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари