Силни магнитни бури удрят Земята до края на октомври

0
Слънцето изпрати "космическа бомба" към Земята
Слънцето изпрати "космическа бомба" към Земята

Слънцето изпрати "космическа бомба" към Земята

На 2 октомври 2024 година бе регистрирано едно от най-мощните слънчеви изригвания в настоящия 25-и слънчев цикъл, съпроводено от изхвърляне на коронална маса. Това явление поставя началото на период с очаквани силни магнитни бури, които могат да окажат значително влияние върху земната магнитосфера в следващите дни.

Специалистите от "Космическо време" съобщават, че това е второто по сила слънчево изригване в текущия цикъл, отстъпвайки единствено на събитието от 14 май същата година. Импулсивният характер на изригването привлече вниманието на учените, които в момента анализират данните от коронографите, за да определят точната сила на предстоящата магнитна буря.

Въпреки че слънчевата радиообсерватория на Военновъздушните сили на САЩ не е докладвала за конкретно събитие, свързано с изригването, експертите не изключват възможността за изхвърляне на коронална маса. Синоптиците от Центъра за прогнозиране на космическото време към Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) и Националната метеорологична служба на САЩ (NWS) в момента извършват задълбочен анализ на наличните изображения от коронографа.

Прогнозите на специалистите сочат, че магнитните смущения ще продължат да въздействат върху Земята до края на октомври. Това поставя въпроси за потенциалното влияние върху комуникационните системи, електрическите мрежи и сателитните операции.

Експертите препоръчват повишено внимание при използването на чувствителна електроника и напомнят за възможността от наблюдаване на красиви полярни сияния на по-ниски географски ширини от обичайното.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари