Областният управител на Русе обсъди възможностите за сътрудничество с посланика на Монголия

0
На над 3.4 милиона долара възлиза износът на България за Монголия през 2023
На над 3.4 милиона долара възлиза износът на България за Монголия през 2023 Снимка: Областна администрация - Русе

На над 3.4 милиона долара възлиза износът на България за Монголия през 2023

Важни перспективи за развитие на сътрудничеството в икономиката, туризма и медицината бяха обсъдени на среща между областния управител на Русе Драгомир Драганов и извънредния и пълномощен посланик на Монголия в Република България, Н. Пр. Лхагвасурен Саянаа. На срещата присъства и почетният консул на Монголия в Русе, хонор. проф. д-р Камен Милков. Основната тема на разговорите бе задълбочаването на двустранните отношения между България и Монголия, което се очаква да доведе до значителен ръст в икономическите взаимоотношения.

„Радостен съм, че двустранните отношения между България и Монголия се развиват все по-активно. Убеден съм, че това ще доведе и до отчитане на по-големи обороти между бизнеса от двете държави“, заяви Драганов. Той призова за провеждането на бизнес форум, на който фирми от двете страни да осъществят пряк контакт и да обменят опит. Според него това би насърчило частните инвестиции както в България, така и в Монголия и би довело до по-пълноценно използване на икономическия потенциал на двете държави.

Н. Пр. Лхагвасурен Саянаа подчерта значението на вече съществуващите икономически връзки, като припомни подписаното споразумение за сътрудничество в млечната промишленост между компаниите APU Dairy от Монголия и българската LB Bulgaricum. „Български фирми вече се обърнаха към нашето посолство, за да потърсят подкрепа за установяване на партньорство с монголски компании в областта на транспорта, търговията със стоки, туризма и културния обмен. Надявам се, че това е само началото на подновяването на двустранното ни сътрудничество“, коментира тя.

Развитие на туризма и културния обмен

Темата за туризма също бе на дневен ред по време на срещата. Драгомир Драганов отбеляза нарастващия интерес сред българите към опознаване на историята и културата на азиатските страни. Това става особено актуално с новата програма на правителството на Монголия „Добре дошли в Монголия, която освобождава гражданите на 34 държави, включително България, от изискването за туристическа виза до 31 декември 2025 година. „Надявам се, че много българи ще пътуват до моята страна и ще се насладят на красотата на вечното синьо небе, докато прекосяват пустинята Гоби на юг, или на гъстите гори и живописни планини в средна Монголия, великолепните езера на север, степите на изток…“, сподели посланикът на Монголия в София.

Образование и медицина – дългосрочни партньорства

Сътрудничеството между България и Монголия обхваща и сферите на образованието и медицината. Преди седем години бе сключен тристранен договор между Русенския университет „Ангел Кънчев“, Университета по традиционна монголска медицина „Otoch Manramba“ и Лечебни заведения „Медика“. Въз основа на този договор е изградено трайно и дългосрочно сътрудничество, включващо три дългосрочни обмена на специалисти. Медиците от двете страни са обменяли опит и добри практики, които вече се прилагат в лечебния процес в България.

Почетното консулство на Монголия в Русе – символ на дълбоките връзки

Почетното консулство на Монголия в Русе, открито през октомври 2018 година, е още един символ на укрепващите отношения между двете страни. Основните направления на взаимен интерес включват партньорството в сферата на медицината, селското стопанство и зеленчукопроизводството, експортът на вълна, кашмир и кожи от Монголия, както и обменът на студенти.

Гости на събитието

На събитието присъстваха редица видни личности, включително заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, заместник-председателите на Народното събрание Росица Кирова и Андрей Чорбанов, народни представители, бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски, основателят и президентът на Атлантическия клуб д-р Соломон Паси, както и новоизбраният български патриарх Даниил.

Областният управител Драгомир Драганов представи и подробен инвестиционен профил на региона, подчертавайки нарастващия износ на България за Монголия, който през 2023 година е възлизал на над 3 400 000 долара, с близо една пета повече спрямо предходната година.

Срещата завърши с обещание за бъдещи съвместни инициативи и засилване на двустранното сътрудничество, което е в интерес на икономическото и културното развитие на двете държави.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Хаха
    Възпитаник на Рабфак и конски доктор измислен професор медиатори за търговия с "високотехнологична" Монголия.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари