Обезвредиха 104-килограмова бомба от ВСВ в Словения

1
5000 души бяха  евакуирани
5000 души бяха евакуирани Снимка: БГНЕС

5000 души бяха евакуирани

В западната част на Словения, близо до границата с Италия, бе извършена мащабна операция по обезвреждане на бомба, останала от времето на Втората световна война, съобщи словенската редакция на регионалната телевизия Ен 1. Инцидентът предизвика временно извеждане на хиляди жители от домовете им в град Нова Горица.

Откриване на опасния експлозив

На 23 септември тази година, по време на ремонтни дейности на железопътната гара в Нова Горица, строителни работници попаднаха на неочаквана и потенциално опасна находка - 104-килограмова бомба от британско производство, датираща от Втората световна война.

Мащабна евакуация

За да се гарантира безопасността на местното население, властите предприеха мащабна евакуация. Около 5000 души от прилежащите райони от двете страни на словенско-италианската граница бяха временно изведени от домовете си, докато екипът по разминиране извършваше деликатната операция по обезвреждане на бомбата.

Експертна намеса

Сречко Шестан, представител на словенската Гражданска защита, сподели подробности за операцията: "На същия строеж по-рано са открити седем бомби от Втората световна война. Надявам се, че тази е последната". Той изрази облекчение от успешното приключване на деактивирането.

Историческо наследство

Откритието на бомбата в Нова Горица не е изолиран случай. Според историци, по време на Втората световна война над територията на Словения са били пуснати приблизително 60 000 бомби. Експертите предполагат, че около 6000 от тези бомби никога не са се взривили, оставяйки потенциална опасност за бъдещите поколения.

Продължаващи усилия за безопасност

Случаят в Нова Горица подчертава важността на продължаващите усилия за откриване и обезвреждане на неексплодирали боеприпаси от миналото. Той също така демонстрира ефективността на словенските служби за справяне с подобни ситуации, гарантирайки безопасността на гражданите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари