НЗОК проверява на какво се дължи отчетения ръст на медицинска помощ

0
Една от причините може да е фалшиви хоспитализации, заяви Станимир Михайлов
Една от причините може да е фалшиви хоспитализации, заяви Станимир Михайлов Снимка: БТА

Една от причините може да е фалшиви хоспитализации, заяви Станимир Михайлов

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще отдели около 300 милиона лева повече годишно за реимбурсиране на лекарства, а проектът за бюджет за 2025 година ще бъде с около един милиард лева по-голям в сравнение с бюджета за 2024 година. Това обяви управителят на Здравната каса Станимир Михайлов в интервю за БНР.

По думите му, рязко се е увеличил обемът на отчетените медицински дейности в болниците, което е наложило НЗОК да започне проверки. Михайлов изрази загриженост за възможни случаи на фалшиви хоспитализации и подчерта, че е необходимо да се изяснят причините за нарастването на болничната помощ.

"През март тази година взехме решение да увеличим реимбурсирането на 100% за лекарства от група Б. Общата сума, която НЗОК заплаща за лекарства, възлиза на 330 милиона лева годишно," посочи Михайлов в предаването "Неделя 150".

След съдебно решение, което го върна на поста управител на НЗОК, Михайлов сподели, че е имало политическа намеса и заяви, че е против включването на Касата в политически и предизборни дебати.

Михайлов подчерта, че бюджетът на НЗОК за 2024 г. ще трябва да покрие както реимбурсирането на лекарства, така и нарасналите разходи за болнична помощ, като разликата от около 300 милиона лева ще бъде компенсирана чрез допълнителни приходи от държавния бюджет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари