НСО отбелязва 145 години неотклонна служба на България

0

Ген.-майор Емил Тонев: Добре свършената работа е незабележима, допуснатата грешка става световна новина. Длъжни сме да бъдем бдителни

Националната служба за охрана (НСО) отбеляза своята 145-годишнина с тържествена церемония в Националния исторически музей. Събитието събра високопоставени представители на държавната власт, включително президента Румен Радев, министър-председателя Димитър Главчев и патриарха на Българската православна църква Даниил.

Генерал-майор Емил Тонев, началник на НСО, подчерта в своето обръщение ключовата роля на службата за националната сигурност: "Безопасността на лицата, които отговарят за управлението на държавата, е въпрос на националната сигурност, който е поставен още с възраждането на българската държавност преди близо век и половина."

Тонев акцентира върху предизвикателствата, пред които са изправени охранителните служби в световен мащаб, особено в контекста на влошената глобална среда на сигурност. "Днес добре свършената работа е незабележима. Допуснатата грешка става световна новина", отбеляза той, подчертавайки необходимостта от постоянна бдителност и усъвършенстване.

Президентът Румен Радев изрази своето признание към служителите на НСО, отбелязвайки тяхната отдаденост въпреки ограничените ресурси и рисковете, свързани с работата им. Той подчерта значимостта на НСО като "все по-значим фактор от системата за защита на националната сигурност" в контекста на нарастващите предизвикателства пред сигурността.

Церемонията включваше и духовен елемент, с отслужен празничен водосвет от Мелнишкия епископ Герасим, Главен секретар на Светия синод на Българската православна църква. В централата на НСО в София бе проведен тържествен ритуал за почитане паметта на служителите, отдали живота си в изпълнение на дълга.

Генерал-майор Тонев подчерта важността на професионализма и етиката в работата на НСО: "Това изключва всяко колебание при вземането на решение в критична ситуация, изключва всякакви компромиси в професионалната подготовка във всичките ѝ направления. Изключва заобикалянето на правилата и бягството от отговорност."

Началникът на НСО завърши своето обръщение с решителното изявление: "От тази мисия и отговорност ние няма да се отклоним", потвърждавайки ангажимента на службата към защитата на държавното управление и националната сигурност.

Честването на 145-годишнината на НСО не само отбеляза богатата история на институцията, но и подчерта нейната продължаваща важност в съвременния контекст на сигурност, както и необходимостта от постоянно адаптиране към новите предизвикателства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари