Новите правила за шофьорските курсове разделят бранша на два лагера

1
Автоинструктори готвят протест и контрапротест
Автоинструктори готвят протест и контрапротест Снимка: Асен Игнатов / Архив

Автоинструктори готвят протест и контрапротест

Новите правила за шофьорски курсове разделят бранша на два лагера.

Промените в наредбата на Министерството на транспорта, регламентираща шофьорските курсове, предизвикаха противоречиви реакции сред представителите на бранша. Новите правила, публикувани на 10 септември в Държавен вестник, ще влязат в сила от 10 декември 2024 година.

Ключови промени

  • Кандидат-шофьорите ще имат право на максимум 4 явявания на теоретичен и практически изпит в рамките на шест месеца.
  • Въвеждане на електронни картони за отчитане на часовете за кормуване.
  • Нови правила за придобиване на различните категории свидетелства за правоуправление.

Реакции от бранша

Седем браншови организации, занимаващи се с обучение на нови шофьори, изразиха несъгласие с предложените промени. Основните им възражения са свързани с:

  1. Преминаването към електронни картони за часовете по кормуване
  2. Ограниченията за явяване на практически изпит
  3. Новите правила за придобиване на различните категории

Позиция на противниците на промените

Трендафил Маринов, председател на Българския автоинструкторски съюз, обяви пред Българското национално радио, че на 25 септември ще бъде проведен протест срещу новата наредба.

"Аргументите са, че наредбата не отговаря на учебната документация. Тази въпросна електронизация, дигитализация - пълна неяснота! Нещо, което предстои да се разработи. Как може да го приемем, когато е предстоящо?" - заяви Маринов.

Той изрази опасения, че новите изисквания ще увеличат финансовата тежест върху фирмите, обучаващи нови шофьори: "Всеки автомобил трябва да бъде оборудван с определено устройство. След това – трябва да има постоянна връзка с интернет, което означава договори с мобилни оператори. Какво това помага за пътната безопасност?"

Според Маринов, настоящата система с хартиени картони е достатъчно ефективна и може да бъде контролирана от инспекторите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Той също така постави под въпрос капацитета на "Автомобилна администрация" да осигури достатъчно изпитващи за провеждане на изпити в рамките на шестмесечния срок.

Позиция на поддръжниците на промените

От друга страна, Красимир Георгиев, управител на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България, защити предложените промени в ефира на БНР: "Това наистина ще сложи край на корупционните практики, от което се боят като дявол от тамян. Те са на принципа, че са против всичко."

Георгиев аргументира, че ограничението от четири изпита в рамките на шест месеца е разумно, тъй като изпитът е тест за проверка на придобити знания, а не част от обучението.

Той също така разкри някои съмнителни практики в бранша: "Не е тайна, че се водят два картона. Единият е за инструктора с курсиста и се кара така, както те си искат. Например, не са дават 30 часа, дават се 20, не се ходи на магистрала. Когато човекът се явява на изпит, този картон го късаме, хвърляме го в кошчето и пишем едни, в които сме дали всичко по книга."

Планирани протестни действия

  • Противниците на промените планират протест на 25 септември пред президентството от 13:30 до 16:00 часа.
  • Поддръжниците на реформите организират шествие - митинг в подкрепа на започнатите реформи на 25 септември от 11:00 до 13:00 часа на площад "Александър Батенберг".
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари