Новград посреща фолклорния събор „Обичаите по нашенски“

0
Новград се готви за събитието с участието на близо 500 самодейци
Новград се готви за събитието с участието на близо 500 самодейци

Новград се готви за събитието с участието на близо 500 самодейци

Утре Новград ще бъде домакин на Седмия фолклорен събор „Обичаите по нашенски – срещи с миналото на Придунавския регион“, който се очаква да привлече внимание от цяла България. На събитието ще участват 36 самодейни състава с близо 500 участници, които ще представят богатството на българските традиции и обичаи.

Тазгодишното издание на събора ще бъде открито в 10:00 часа на стадиона в селото и ще премине под мотото „Автентичност и съвременност на обичаите“. Фестивалът ще бъде изпълнен с разнообразни програми, които ще потопят гостите в културното наследство на Придунавския регион. Обичаите, свързани с традиционния поминък на населението по долното течение на Янтра, ще оживеят на сцената, създавайки автентична атмосфера и напомняйки за богатото културно минало на региона.

Кулинарни изкушения и автентични носии

Едно от най-очакваните събития по време на събора е кулинарната изложба, която ще предложи десетки традиционни ястия от региона. Всеки посетител ще има възможност да опита местни специалитети, като специално внимание ще бъде отделено на мекиците, приготвени по малко позната рецепта от Новград. Тези деликатеси, приготвени по стара традиция, със сигурност ще бъдат сред най-големите кулинарни изкушения на събора.

Освен това, посетителите ще имат възможност да се запознаят с богатството на българската народна носия чрез изложба на автентични облекла. Тази експозиция ще представи не само красивите и разнообразни носии от различни краища на страната, но и техните символи и значение, съхранени през вековете.

Официално откриване с участие на областния управител

Началото на празника ще бъде дадено с официално откриване от областния управител Драгомир Драганов, кмета на Новград Диана Копчева и кмета на Ценово д-р Петър Петров. Събитието се организира от местното читалище „Христо Ботев – 1927“ и кметство Новград, с подкрепата на Община Ценово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари