Нова придобивка за квартал "Средна кула"

1

Седмичен отчет на Община Русе: Значителен напредък в благоустройството и социалните дейности

В последната седмица на септември 2024 година, Община Русе отбеляза значителен напредък в различни сфери на градското развитие и социалните дейности. Отчетът обхваща широк спектър от инициативи, от благоустройство и инфраструктурни подобрения до образователни и културни проекти.

Жителите на квартал "Средна кула" в Русе скоро ще се радват на обновена и модерна градска среда. Кметът на града, Пенчо Милков, сподели в социалните мрежи подробности за мащабния проект, който вече е в ход.

"Нова придобивка за квартал "Средна кула". Започна обновяването на алеите в парковото пространство от центъра до Народно читалище 'Свети свети Кирил и Методий - 1924'," съобщи Пенчо Милков.

Кметът на Русе подчерта, че това е поредният обект в "Средна кула", с който общинската администрация цели да подобри условията за живот в квартала. "Това е още един обект в Средна кула, с който Община Русе ще облагороди квартала," заяви той.

Благоустройство и комунални дейности

Общинската администрация активно работи по няколко ключови проекта за подобряване на градската среда:

  • Започна обновяването на парковата площ в центъра на квартал "Средна кула".
  • Стартира подготовката за нова настилка на подхода и паркинга към блок "Ловец" в централната градска част.
  • Продължава реновирането на наземното осветление около Паметника на свободата на площад "Свобода".
  • В ход са дейности по подобряване на пешеходната инфраструктура между блоковете "Комаров" и "Биковски" и улица "Петрохан".

Извършени са локални ремонти на улични настилки в различни части на града, включително по булевард "Придунавски", улиците "Захари Стоянов", "Иван Ведър", "Изгрев" и други. Отстранени са опасни пропадания по улица "Студен кладенец".

Продължава възстановяването на фонтана в градинката до Общински пазар "Олимп" в квартал "Здравец", както и ремонтът на тротоарната настилка пред Регионална библиотека "Любен Каравелов".

В сферата на уличното осветление са извършени подмяна на стари осветителни тела с нови LED осветители в град Мартен, село Просена и село Семерджиево. Възстановено е уличното осветление в различни части на Русе.

Образование и култура

В културната сфера се откроява успешното провеждане на Европейската нощ на литературата на 25 септември, организирана съвместно с местни културни институции. Приети са отчети по Програма "Култура" и за реализацията на програмата с възстановки на Комитския събор в село Червена вода.

В образователната сфера са предоставени средства за ученици в самостоятелна форма на обучение за учебната 2023/2024 година. Община Русе се подготвя за кандидатстване по Национална програма "Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование" 2024 г. за въвеждане на електронни дневници в детските градини.

Международни програми и проекти

Подадено е проектно предложение по Програма "Околна среда" 2021-2027 г. за изграждане на зелена инфраструктура, насочена към подобряване качеството на въздуха в града.

Успешно е приключил проектът "Дигитални изкуства за свободни умове: Развитие на креативни умения в Русе", насочен към млади таланти на възраст от 14 до 18 години.

Устройство на територията

Започнали са ремонтни дейности по улица "Муткурова" и продължават работите по булевард "Цар Фердинанд", улица "Войводова", улица "Княз Дондуков - Корсаков" и алеи "Възраждане". Извършват се ремонти в междублокови пространства и на общински сгради.

Социални дейности и здравеопазване

Стартирала е реализацията на Програма "Да опазим очите на децата" за промоция на очното здраве при децата от четвърта група на общинските детски градини.

Във връзка със Световния ден на сърцето - 29 септември, Община Русе ще освети Пантеона на възрожденците в червен цвят.

Проведено е заседание на Общинския съвет по наркотични вещества, на което са обсъдени дейностите по превенция на употребата на психоактивни вещества.

Спорт и младежки дейности

Открита е годишната изложба на клуб "Палитра" към Общинския младежки дом. Създадена е организация за преминаването през Русе на международната инициатива Пробег на мира на 29 септември.

Този седмичен отчет показва активната работа на общинската администрация в различни сфери, насочена към подобряване на градската среда и качеството на живот на жителите на Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари