Нова измама в социалните мрежи

1
Измамниците използват фалшив сайт на Летище София
Измамниците използват фалшив сайт на Летище София Видео: bTV

Измамниците използват фалшив сайт на Летище София

Наскоро социалните мрежи бяха залети с тревожни сигнали от потребители, които се сблъскаха с нов вид измама, свързана с Летище София. Измамният сайт предлага възможност за закупуване на изгубен багаж срещу символична сума от 3 до 5 лева. Според потребителите, които попадат на тези сайтове, изгубеният багаж може да бъде „възстановен“ или дори „продаден“, което създава сериозни заблуждения сред пътуващите.

Как функционира измамата?

Измамниците използват фалшиви платформи, за да убедят хората, че могат да закупят изгубен багаж, като представят това като легитимна услуга на Летище София. Потребителите получават съобщения с подвеждаща информация, че могат да закупят куфари и други багажи на ниска цена, което е привлекателно за мнозина.

Това създава сериозни рискове не само за финансовата сигурност на потребителите, но и за тяхната лична информация, която може да бъде използвана за други престъпни цели.

Реалната процедура за изгубен багаж

Въпреки тези измами, от Летище София уверяват, че няма никаква подобна практика за продажба на изгубен багаж. На Терминал 2 отговорността за изгубените багажи е поверена на три наземни оператори, сред които е и „Голдеър Хендлинг България“. Кристиян Стоянов, представител на компанията, подчертава, че не се продава изгубен багаж и че всяка рекламация се обработва съгласно утвърдени международни стандарти.

„Като наземен оператор „Голдеър Хендлинг България“ няма практиката изгубени багажи да бъдат продавани или давани на лица, които не са направили рекламация“, заявява пред bTV Стоянов. Той допълва, че при загуба на багаж, пътникът трябва да отиде на гишето „Рекламация и багажи“, където трябва да предостави валиден документ за самоличност, бордна карта и багажен етикет.

Рекламацията се регистрира в единната система WorldTracer, след което започва процесът на търсене на изгубения багаж по другите летища, независимо дали полетът е с трансфер или без. В случай че багажът бъде намерен, той се връща на пътника, а предаването му може да стане или лично, или чрез куриер. И в двата случая е необходимо пътникът да предостави валиден документ.

Внимание към сигнали за измама

В последните три месеца на Летище София са регистрирани около 70 рекламации за изгубен багаж. Това показва, че загубата на багаж е често срещан проблем, но също така подчертава важността на внимателното проследяване на процедурите и избягването на фалшиви сайтове, които се възползват от уязвимостта на хората в такива ситуации.

От Летище София и свързаните с него наземни оператори съветват пътниците да бъдат внимателни и да се обръщат само към официалните канали за рекламация на изгубен багаж. Потребителите се приканват да сигнализират веднага, ако попаднат на съмнителни сайтове или съобщения, които обещават възстановяване на изгубен багаж срещу заплащане.

Как да се предпазим?

За да избегнете подобни измами, винаги проверявайте легитимността на сайтовете, с които взаимодействате, особено когато става въпрос за лична информация и плащания. Официалните канали на Летище София и неговите партньори са единствените места, където трябва да търсите помощ в случай на изгубен багаж.

Пътуващите могат да проверят информацията за своя багаж директно в системата WorldTracer или да се свържат с наземните оператори на летището. В никакъв случай не трябва да се доверяват на съмнителни оферти, които обещават бързо и лесно разрешаване на проблема срещу малка сума.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари