Нова измама обещава "безплатна" къща срещу SMS

0
Измамниците използват психологически трикове за привличане на жертви
Измамниците използват психологически трикове за привличане на жертви Снимка: Асен Игнатов / Архив

Измамниците използват психологически трикове за привличане на жертви

Измамна схема в социалните мрежи привлича вниманието на хиляди потребители с обещание за безплатен дом. Експерти предупреждават за риска от кражба на лични данни и финансови загуби.

В социалната мрежа Facebook се разпространява нова измамна схема, която примамва потребителите с обещание за "безплатна" къща. Измамата започва с публикация на страница, наречена "Малка къща", която приканва хората да коментират с месеца си на раждане, за да участват в привидно безобидна игра.

След като потребителите коментират, те получават лично съобщение с благодарност за участието и искане за допълнителна информация за местоживеенето им. Схемата продължава с изискване публикацията да бъде споделена в 10 различни групи, след което "щастливците" получават линк с инструкции как да получат "наградата" си.

Ето част от подвеждащото съобщение, което измамниците изпращат:

"Поздравления, вие сте избрани за един от победителите. Данните на нашия екип показват, че не сте завършили регистрацията. Моля, регистрирайте се отново чрез нашата връзка за регистрация. Регистрирайте се сега, защото времето е ограничено. След като завършите регистрацията си, моля, включете пълния си адрес и телефонен номер, на който можем да се свържем с вас, за да улесним доставката на вашата награда. Ако не се регистрирате сега, ние ще анулираме вашата награда. Благодарим ви за участието в нашето събитие."

Линкът в съобщението води към страница, която изисква въвеждането на лични данни. След "регистрацията" се появява текст IGRA CI2531 и номер 145453, на който жертвите трябва да изпратят SMS на стойност 6 лева. Всъщност, това е абонамент за платена услуга.

Симоен Нгуен, експерт по киберсигурност, коментира целите на подобни измами: "Тези схеми обикновено целят достъп до лична информация, проникване в акаунти и устройства или директна финансова печалба за измамниците."

Експертът препоръчва следните мерки за защита:

  1. Бъдете скептични към оферти, които изглеждат твърде добри, за да са истински.
  2. Проверявайте подозрителни линкове чрез специализирани сайтове като "urlscan" или "virustotal".
  3. Никога не въвеждайте лични данни или пароли в непроверени сайтове.

Важно е потребителите да бъдат бдителни и да не се поддават на изкушението за лесни печалби в интернет пространството. Споделянето на информация за подобни измами може да помогне за предпазването на повече хора от потенциални загуби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари