Нова екологична придобивка вече и в Русе!

6

Русе се включва в екологичната инициатива за разделно събиране на текстил

В чест на Световния ден на околната среда, Русе се присъединява към националната инициатива за разделно събиране на текстил. От днес в града са разположени специализирани контейнери на 12 обществено достъпни места, обозначени със знака на Текслайф и Българския Червен кръст (БЧК).

Екологични и социални ползи

Инициативата има за цел да намали количеството текстилни отпадъци, които замърсяват околната среда, и да подпомогне социално значими каузи. Предавайки ненужните си дрехи, обувки и домашен текстил в тези контейнери, гражданите на Русе не само допринасят за опазването на природата, но и подкрепят Фонда за бедствия, аварии и кризи на БЧК.

Специализираните контейнери са налични на следните обществено достъпни локации:

  • ул. "Духовно възраждане" 14
  • ул. "Рига", до блок "София"
  • ул. "Ген. Радецки" 2
  • ул. "Петрохан" 67, срещу детската градина
  • ул. "Рига" 2, до Второ РПУ
  • ул. "Алеко Константинов" 12, до блок "Колю Фичето"
  • ул. "Плиска" блок "Орфей", срещу БЧК
  • Кауфланд "Дружба", бул. " Христо Ботев" 38
  • бул. "Липник", пред блок "Бероe"
  • Кауфланд "Ялта", бул. "Липник" и ул. "Лозен планина"
  • ул. "Сърнена гора", срещу училище "Олимпи Панов"
  • ул. Тича 2

Как работи системата?

За всеки килограм събран текстил, част от средствата се отделят за фонда на БЧК, който ги използва за подпомагане на пострадали при бедствия и кризи. Останалите дрехи се предоставят на нуждаещи се в страни от Третия свят или се рециклират.

Как да предадем текстил?

Важно е текстилните изделия да бъдат поставени в добре затворени торбички, за да се избегне замърсяването им. За по-големи количества може да се свържете с организаторите на имейл [email protected].

Организаторите призовават гражданите да бъдат внимателни и да не изхвърлят в контейнерите лични вещи или други неподходящи предмети.

С тази нова придобивка Русе прави важна крачка към по-чиста и устойчива градска среда, демонстрирайки отговорност към околната среда и социалната солидарност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    Kaktus
    След ремонта на шосето в ж.к.Чародейка юг , контейнера за текстил изчезна,така и не бе върнат! Моля, да се подаде тази информация към организаторите!
  • 3
    5
    111
    Къде е контейнера за Чародейките?!!! Или там не живеят хора?
  • 3
    4
    Осман
    Закъсняла инициатива. Ако преди 40 години бяха събрали гумените цървули за рециклиране, сега щяхме да имаме най големият завод за гуми.
  • 3
    3
    Не е новина
    Такива контейнери отдавна има из церия град, може и да са на друг колектор, но целта е същата - пред "Лидъл" на ул. "Майор Узунов", на Алеи "Възраждане", в Здравец Изток пред бл."Явор". Това са само тези, които съм ползвала от години. Стига с тази мания за "положитилни новини".
  • 6
    2
    При ремонта
    на платното пред търговски комплекс Чародейка бе премахнат контейнера за събиране на текстил и след завършване на ремонта, никой не го върна обратно. Така кофите за битови отпадъци се пълнят с иначе подлежащия на рециклиране текстил. Отделно от това, не работи от месеци и пункта за събиране на опасни отпадъци в кв. Дружба , при това тези контейнери са по европейско финансиране и следва да се използват или Общината да върне парите, за което ще бъдат сезирани съответните институции
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари