Нов COVID-19 щам ХЕС се разпространява в България

0
Заболяването протича леко, но често остава недиагностицирано
Заболяването протича леко, но често остава недиагностицирано

Заболяването протича леко, но често остава недиагностицирано

Нов вариант на коронавируса, наречен ХЕС, се разпространява в България и други европейски държави. Щамът представлява комбинация от два по-стари варианта - KS.1.1 и КР.3.3. Първоначално вирусът е идентифициран в Германия през лятото на 2024 година, като досега присъствието му е потвърдено в 15 държави, включително и в България. Специалистите прогнозират, че ХЕС има потенциал да се превърне в доминиращ вариант на коронавируса до настъпването на зимния сезон.

Характеристики на новия щам

Отличителна черта на ХЕС е изключително леката симптоматика, която често води до подценяване на заболяването от страна на заразените. Въпреки привидната си незначителност, вирусът демонстрира висока заразност, особено в пренаселени пространства.

Основни симптоми

Клиничната картина на инфекцията с ХЕС включва:

  • Дразнене в гърлото
  • Кашлица
  • Лека отпадналост
  • Болки в мускулите
  • Спорадична поява на температура
  • Главоболие

Симптомите засягат предимно горните дихателни пътища и отшумяват в рамките на 3-4 дни. Усложнения като пневмония се наблюдават рядко, предимно при пациенти със съпътстващи рискови фактори. Терапията е насочена към облекчаване на симптомите, без необходимост от специфично лечение.

Предизвикателства при проследяването

Поради леката клинична картина, голяма част от заразените не се регистрират официално. Медицинските специалисти считат, че действителният брой на случаите надвишава регистрираните 5 до 10 пъти. Много от заболелите остават по домовете си без да се тестват или да потърсят лекарска помощ, което затруднява точното проследяване на заболеваемостта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари