Нивото на река Дунав край Русе се качи със 72 сантиметра

1
В момента нивото достига 152 сантиметра
В момента нивото достига 152 сантиметра Снимка: БНТ

В момента нивото достига 152 сантиметра

През последното денонощие нивото на река Дунав при Русе се е повишило с 72 сантиметра и в момента достига 152 сантиметра, съобщават от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. Въпреки това, от агенцията уверяват, че подобно ниво не представлява заплаха за заливане на българския бряг.

Допълнително, експертите уточняват, че няма опасност вълната от Будапеща да достигне българския участък със същата интензивност. Причината за това се крие в спецификите на реката – докато в горното и средното течение на Дунав широчината ѝ е около 400 метра, в българския участък тя варира между един километър и километър и двеста метра. Това осигурява възможност за поемане на по-голям обем вода, като реална опасност от високи води възниква само при интензивно топене на снегове, съчетано със силни валежи.

По поречието на Дунав в България работят 19 автоматични станции, които регистрират водното ниво на всеки 15 минути. Тази информация се предава своевременно на областните управители, службите на пожарната безопасност и други заинтересовани институции. Данните за нивото на реката се обновяват ежедневно и са достъпни на уебсайта на агенцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари