Дунавът спада, застрашено ли е корабоплаването?

1
Драгирането е част от стратегията за предотвратяване на по-сериозни проблеми
Драгирането е част от стратегията за предотвратяване на по-сериозни проблеми Снимка: Facebook / ДДФ

Драгирането е част от стратегията за предотвратяване на по-сериозни проблеми

През последните седмици нивото на река Дунав значително намалява, като се наблюдават ниски водни стойности при ключови градове като Свищов, Русе и Силистра. Въпросът дали това спадане крие реална опасност за корабоплаването привлича вниманието на експертите и обществеността.

Ивелин Занев, директор на дирекция „Поддържане на река Дунав“, изрази увереност, че ситуацията се контролира и не представлява пряка заплаха за безопасността на плаването по реката. В интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ Занев отбеляза, че нивото на реката тази година е на сходно ниво с миналогодишното, въпреки известните трудности.

Нивото при Свищов, Русе и Силистра е в диапазона на ниските водни стоежи,“ коментира той, уточнявайки, че в момента има 24 критични участъка по реката. В някои от тези участъци има наложени ограничения за натоварването на корабите, което цели предотвратяване на инциденти и аварии.

Превенция и мерки

Ивелин Занев увери, че критичните участъци се поддържат на добро ниво, което позволява корабоплаването да продължава без сериозни прекъсвания. „Започнали сме дрегиране доста рано тази година в сравнение с предходни години. Корабоплаването не е застрашено при условие, че ползвателите на реката спазват ограниченията, които сме въвели,“ добави той.

Експертът подчерта, че опасността от засядане на кораби съществува, но това се случва само при неспазване на наложените ограничения. Поддържането на тези мерки е от съществено значение за сигурността на плавателните съдове, както и за опазването на самата река.

Превенция преди всичко

Започването на драгиране по-рано тази година е част от стратегията за предотвратяване на по-сериозни проблеми по течението на Дунав. Чрез почистването и поддържането на дъното на реката, се осигурява достатъчна дълбочина за корабоплаването дори при ниски водни нива. Това е ключов фактор за поддържане на транспортния капацитет на реката, особено през летните месеци, когато се наблюдава спад в нивото на водата.

Какви са рисковете?

Въпреки уверенията на експертите, остава въпросът дали продължителното спадане на водното ниво може да доведе до по-сериозни проблеми в бъдеще. Освен директното въздействие върху корабоплаването, намаленото водно ниво може да има и екологични последици за биоразнообразието в района.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари