Николай Габровски: Над 1 милион българи страдат от мозъчни заболявания

1
Николай Габровски: Над 1 милион българи страдат от мозъчни заболявания
Николай Габровски: Над 1 милион българи страдат от мозъчни заболявания Видео: NOVA

Недостатъчна спешна помощ в София застрашава живота на пациенти с инсулт

В България над 1 милион и 200 хиляди души страдат от мозъчни заболявания, като всеки трети човек е изложен на риск от неврологично или психично разстройство през живота си. Това алармиращо откритие хвърля светлина върху сериозността на проблема и необходимостта от спешни мерки в здравеопазването.

Проф. Николай Габровски, заместник-директор на Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Николай Иванович Пирогов" - София и изтъкнат неврохирург, коментира пред NOVA ситуацията, подчертавайки, че мозъчният инсулт е сред най-разпространените заболявания сред българското население.

"Безспорно мозъчният инсулт е един от най-често срещаните заболявания, от които страда българина. За съжаление времето, в което медицината може да бъде полезна, е много малко. А в случаите, в които може да помогне, трябва да има много добра организация на лечението. Много се работи в тази посока в последните години", заяви проф. Габровски.

Навременната реакция - ключът към спасението

Експертът подчертава важността на бързата реакция при появата на симптоми. Той съветва хората да не пренебрегват продължителния дискомфорт и да потърсят незабавно медицинска помощ. Това може да бъде решаващо за успешното лечение и предотвратяване на тежки последствия.

Напредък в неврохирургията

Въпреки предизвикателствата, проф. Габровски отбелязва положителното развитие на неврохирургията в страната: "За щастие неврохирургията в България е на едно доста добро ниво. Хубавото, което се случи, е че тя излезе извън София. Цялостно за страната нивото се повишава".

Нарастваща опасност от електрически тротинетки

Друг сериозен проблем, който проф. Габровски повдига, е нарастващият брой инциденти с електрически тротинетки. "За съжаление имаме случаи на деца и възрастни загубили живота си с тротинетки и такива, които прекарват месеци в нашите реанимации, борейки се за живота си. Факт е, че тротинетките са доста нестабилни", предупреждава той.

Недостатъчна спешна помощ в столицата

Анализ разкрива тревожна статистика за столицата - от 70 болници в София само 9 разполагат със структура за спешна помощ. Проф. Габровски коментира тази ситуация:

"Това е анализ от агенция, такива са цифрите. Спешността е изключителна тежка медицинска дейност. Тя е много скъпа, поддържането на готовността за всичко. В "Пирогов" в шокова зала ако дойде пациент от тежък инцидент, най-образно казано имаме бутон, който се натиска и специалисти от 30 специалности се събират на момента".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Габровски
    Освен това установихме,че електоратът на ппдб не страда от мозъчни заболявания...поради липса на мозък хахаха
  • 2
    1
    фена на Путин
    Прав е ! На изборите проличават най-силно болните мозъци. Щом боко е непобедим, значи нацията масово е мозъчно заболяла.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари