Лекари от "Пирогов" спасиха бременна жена със сепсис

0
29-годишна жена от Дупница и детето й са спасени от животозастрашаваща ситуация
29-годишна жена от Дупница и детето й са спасени от животозастрашаваща ситуация

29-годишна жена от Дупница и детето й са спасени от животозастрашаваща ситуация

Медици от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Николай Иванович Пирогов" (УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов") в София спасиха живота на 29-годишна бременна жена от град Дупница и нейното неродено дете. Случаят, който се разигра в началото на месец септември, демонстрира високото ниво на професионализъм и сътрудничество между различни медицински специалности.

Жената, бременна в 36-ата гестационна седмица с второто си дете, потърсила спешна медицинска помощ в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" поради усложнения, свързани с нелекуван гноен фасциит. При постъпването ѝ в болницата дежурният медицински екип установил, че пациентката е развила сепсис - едно от най-сериозните и животозастрашаващи усложнения на заболяването.

Сепсисът представлява тежко състояние, което се характеризира с дисфункция на органите, причинена от неконтролиран отговор на организма към инфекцията. Ситуацията била допълнително усложнена от напредналата бременност на жената, което наложило незабавни действия за спасяването както на майката, така и на плода.

Реагирайки на критичната ситуация, завеждащият Отделението по оперативна гинекология в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", доктор Людмил Джунков, и изпълнителният директор на болницата, доктор Валентин Димитров, незабавно се свързали с директора на Специализираната акушеро-гинекологична болница за активно лечение "Майчин дом" (САГБАЛ "Майчин дом"), професор Иван Костов.

Бързо била сформирана мултидисциплинарна комисия, включваща специалисти от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в областта на гнойно-септичната хирургия, оперативната гинекология и реанимацията, както и експерти по неонатология от САГБАЛ "Майчин дом". След обстоен анализ на състоянието на пациентката, лекарският екип взел решение за извършване на спешно цезарово сечение с цел опазване живота и здравето както на майката, така и на бебето.

Благодарение на бързата реакция и високия професионализъм на медицинския екип, операцията преминала успешно. В операционната зала проплакало здраво момченце, наречено Виктор - име, символизиращо победата над тежката ситуация. Новороденото било незабавно транспортирано до отделението по неонатология в САГБАЛ "Майчин дом" за по-нататъшни грижи и наблюдение.

Междувременно, майката била настанена в реанимационното отделение на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", където прекарала повече от 10 дни под интензивно лечение и наблюдение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари