Никола Янков: Ключови производства напускат Европа

0
Икономистът алармира за деиндустриализация на стария континент
Икономистът алармира за деиндустриализация на стария континент Видео: NOVA

Войната в Украйна разкри слабостите в европейската индустрия

Европа се изправя пред сериозни икономически предизвикателства, като деиндустриализацията и новите климатични политики се очертават като ключови фактори за промяната в икономическия ландшафт на континента. Това стана ясно от анализа на икономиста Никола Янков в предаването „РеВизия" по NOVA NEWS.

Янков подчерта, че ситуацията, описвана от Марио Драги през последните години, продължава да се задълбочава. Европа губи ключови производства, които се изнасят извън континента. Войната в Украйна разкри недостига на машиностроителни заводи, а енергийният проблем остава сериозно предизвикателство.

"Китай задоволява потребностите си с вътрешно производство и експортира, навлизайки на традиционните пазари на западноевропейските производители. Русия е „извън играта" с доставките на суровини, което ще бъде дългосрочно. Така че бизнесмоделът на стара Европа не работи", обясни икономистът.

Според Янков, най-големият проблем за континента са новите климатични политики. Европа се стреми да бъде световен лидер в декарбонизацията и постигането на въглеродна неутралност. Това обаче води до въвеждането на тежки данъци, включително въглеродни такси.

"Най-големият проблем на континента са новите климатични политики. Европа се опитва да бъде лидер в света по отношение на декарбонизацията и да постигне въглеродна неутралност, което води до тежки данъци – въглеродни такси. Заради това тежкото машиностроене, битовата и индустриална химия се изнасят", допълни експертът.

Тези фактори водят до изнасяне на тежкото машиностроене, битовата и индустриалната химия извън границите на Европейския съюз. Това поставя под въпрос бъдещето на европейската индустрия и конкурентоспособността ѝ на световния пазар.

Анализът на Янков подчертава необходимостта от преосмисляне на европейските икономически политики и стратегии за запазване на индустриалната база на континента, като същевременно се адресират климатичните предизвикателства по устойчив начин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари