Димитър Иванов: Ако Тръмп стане президент, светът ще се завърти във финансова криза

2
Четири глобални събития застрашават световната икономика
Четири глобални събития застрашават световната икономика Снимка: личен архив

Четири глобални събития застрашават световната икономика

Четири значими събития ще разтърсят световната сцена в близко бъдеще, според анализа на икономиста професор Димитър Иванов, споделен в предаването "Лице в лице". Тези събития включват потенциално изостряне на конфликта в Близкия изток, възможен обрат във военните действия в Украйна в полза на Русия, фискална криза във Франция и резултатите от предстоящите избори в Съединените американски щати.

Професор Иванов акцентира върху потенциалните рискове за Европа, свързани с евентуалното избиране на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Той изрази особена загриженост относно икономическите обещания на Тръмп, подчертавайки две конкретни предложения като изключително опасни. "Има две, които са крайно опасни, най-опасно е агресивно налагане на митнически тарифи на всички чужди стоки, на тези идващи от Европа - мито от 10 до 20%, а на тези от Китай – от 60 до 100%. Това моментално ще оскъпи цените на стоките в САЩ, ще вдигне инфлацията, това ще породи вдигане на лихвените проценти и светът ще се завърти във финансова криза", обясни икономистът.

Иванов коментира и наскоро публикувания доклад на бившия италиански министър-председател Марио Драги, представящ план за съживяване на европейската икономика. Според експерта, световната икономика се движи към формиране на икономически и финансови конгломерати, а докладът на Драги цели създаването на европейски гиганти, способни да се конкурират с азиатските и американските си аналози.

Докладът на Драги очертава сериозно изоставане на Европа с минимум 4-5 години в ключови области като производителност на труда, качество на продуктите и работна сила. Професор Иванов цитира тревожна прогноза: "Европа до 2040 година ще намалява броя на работниците си с по 2 милиона годишно". Той подчерта, че по всички икономически показатели европейската икономика изглежда неконкурентоспособна.

Планът на Драги призовава за радикализиране на инвестициите в иновации и растеж, както и за разработване на нова индустриална стратегия. Докладът, съдържащ 398 страници и изготвян в продължение на две години, изчислява, че Европа се нуждае от годишни инвестиции в размер на приблизително 800 милиарда евро. "Тук идва големият проблем – откъде ще дойдат тези инвестиции. Германия и Нидерландия моментално заявиха отрицателно виждане по отношение създаване на агрегирани европейски облигации. Те не искат други страни да поемат дълга на по-слаби икономики. Драги казва Европа влиза в бавна агония на загиване", коментира Иванов.

В контекста на тези предизвикателства, икономистът изтъкна важността на ресора, който България получава в новата Европейска комисия. Според него, този ресор ще бъде ключов двигател на потенциалната европейска икономическа революция през следващия мандат. "В центъра на това, което Европа иска да направи през следващите 5 години е революция в иновациите. Ние сме напът да получим ресор невероятно щедро обезпечен финансово, който ще бъде координация на всичко в икономиката на ЕС. Изключително отговорен пост и сектор", обобщи Иванов.

Професорът изрази положително мнение относно номинацията на Екатерина Захариева за еврокомисар от България, определяйки я като "човек изключително подготвен, с репутация, опит във външнополитическата сфера в Европа".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Запознат бесарабски гей
    Напълно си прав Гошо,затова и клоаката ФАЩ ще замине в канала веднага след като обесят ебаната в гъза киевска маймуна и останалите бандеронацисти
  • 8
    2
    Запознат
    Гошко, стига плака на чужд гроб
  • 5
    1
    Георги
    То сега изобщо няма криза....... Само......1 трилион долара са лихвите на САЩ за година.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари