Непрестанни аварии оставят село Гурково с дни без вода

0
ВиК дружеството посочва амортизираната инфраструктура като основна причина за честите аварии
ВиК дружеството посочва амортизираната инфраструктура като основна причина за честите аварии

ВиК дружеството посочва амортизираната инфраструктура като основна причина за честите аварии

Жители на село Гурково протестират срещу хроничния воден недостиг.

Жителите на село Гурково, община Балчик, са изправени пред сериозен проблем с водоснабдяването, който продължава от години. Въпреки наличието на водни ресурси, населеното място страда от чести прекъсвания на водоподаването, особено в горната част на селото, информира bTV.

Поликсения Петрова, жителка на Гурково от 8 години, споделя своя опит: "Налага ми се да пълня колата с празни туби и да пътувам до Балчик за вода. Не разбирам защо от 5 сондажа сега работи само един, а помпената станция е без охрана."

През летните месеци ситуацията се влошава драстично, като жителите остават без вода за период от 7-8 дни. Това създава значителни затруднения в ежедневието на хората и поражда недоволство сред местната общност.

Кметът на село Гурково предлага решение на проблема чрез промяна в съществуващата програма за кандидатстване за основен ремонт на водопроводите. В момента програмата е достъпна за населени места с население между 2000 и 10 000 жители. Предложението на кмета е да се намали долният праг, което би позволило на по-малки села като Гурково да кандидатстват за европейско финансиране за обновяване на водопроводната мрежа.

От своя страна, представители на "Водоснабдяване и канализация" ("ВиК") дружеството обясняват, че основната причина за честите аварии е силно амортизираната водопроводна мрежа. Тази остаряла инфраструктура води до постоянни прекъсвания на водоподаването и значителни загуби на вода.

Ситуацията в село Гурково илюстрира по-широк проблем, засягащ много малки населени места в България. Неадекватната водоснабдителна инфраструктура и ограниченият достъп до финансиране за подобрения създават сериозни предизвикателства пред местните общности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари