Непоносима жега в градовете: Асфалтът в Пловдив прегря до 80 градуса

0
Грийнпийс алармира за шокиращи температури
Грийнпийс алармира за шокиращи температури Видео: NOVA

Грийнпийс алармира за шокиращи температури

Експеримент на екологичната организация "Грийнпийс" - България разкри тревожни данни за температурните стойности в градска среда. В най-горещите дни на лятото, когато температурата на въздуха надминава 40 градуса, градските настилки и зданията се превръщат в източник на още по-голяма жега, достигайки драстични нива от 70 до 80 градуса.

Тези резултати излязоха наяве след тест, проведен в Пловдив, където термокамера измери шокиращата температура от 80 градуса на настилката в централния градски парк. Според директора на "Грийнпийс" - България Меглена Антонова, това измерване е направено на 12 август около 15:20 часа, когато фонтанът в парка, често използван за разхлаждане, не успява да компенсира жегата.

Антонова посочи, че липсата на зеленина и дървета е основен фактор, водещ до тези екстремни температури. В Пловдив, както и в други големи градове, все по-малко дървета остават да осигуряват така необходимата сянка. Експериментът на "Грийнпийс" ясно показва, че на улици с гъсто насадени дървета температурната разлика между слънчевата и сенчестата част може да бъде до 20 градуса. Това е доказателство за важността на зелените пространства и тяхната роля за климата в градска среда.

Въпреки че Пловдив е известен със своите зелени площи, като например Цар Симеоновата градина и парка на Бунарджика, тези места не са достатъчно, за да се справят с екстремните температури в целия град. Гъсто застроените квартали без достатъчно дървета се превръщат в истински "градски пустини", където температурите са по-високи от средните за региона.

Данните от експеримента на "Грийнпийс" в Пловдив служат като ясно предупреждение за властите и гражданите относно нуждата от промяна в градското планиране. Липсата на дървета и зелени площи, както и замяната им с бетон и асфалт, не само прави градовете по-горещи, но и значително по-неприятни за живот.

Меглена Антонова подчерта, че подобни експерименти трябва да се проведат в цялата страна, за да се оцени реалното състояние на градските пространства и да се набележат мерки за справяне с проблема. Според нея, засаждането на повече дървета, както и ограничаването на застрояването, са ключови стъпки за борба с градската жега.

"Грийнпийс" призовава местните власти да вземат предвид тези данни при изготвянето на бъдещи градоустройствени планове. Градовете трябва да се развиват по устойчив начин, който включва защита на зелените пространства и осигуряване на достатъчно сянка за техните жители.

Последствията от градската жега

Експертите предупреждават, че освен физически дискомфорт, високите температури в градовете водят до сериозни здравословни проблеми като топлинен удар и дехидратация. Особено уязвими са децата, възрастните хора и хората с хронични заболявания.

Освен това, градската жега увеличава и потреблението на електроенергия, тъй като климатичните системи работят на пълни обороти, за да поддържат поносима температура в сградите. Това води до още по-голямо натоварване на електрическите мрежи и до потенциални аварии.

Засаждането на дървета, изграждането на зелени покриви и вертикални градини, както и интегрирането на устойчиви решения в строителството могат да помогнат за смекчаване на градската жега. Подобни мерки не само ще подобрят качеството на живот на гражданите, но и ще допринесат за намаляване на въглеродния отпечатък на градовете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари